Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амнести интернешънъл": България търпи критики за ксенофобията и борбата с тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната неправителствена организация за човешки права „Амнести интернешънъл” посочва в годишния си доклад, че правозащитни организации са изтъкнали високите равнища на ксенофобия и нетърпимост в България, насочени към групи, включващи бежанци, лица, търсещи убежище, и мигранти, които остават особено уязвими за насилие и тормоз.

Правителството не успя да се противопостави на климата на нетърпимост и някои държавни служители често използват език на дискриминация и ксенофобия, посочва „Амнести”. През април 2015 местни и международни медии излъчиха кадри за т.нар. „доброволни гранични патрули”, които обикалят и задържат иракски и афганистански мигранти, които се опитват да пресекат границата откъм Турция, преди да ги предадат на полицията.

Тези незаконни „граждански арести” първоначално бяха широко поощрявани от властите и някои слоеве на обществото. След оплакване на Българския хелзинкски комитет местната полиция арестува някои от нарушителите и МВР направи изявления, в които иска от гражданите да се въздържат от залавяне на бежанци, хора, търсещи убежище и мигранти.

В доклада се посочва, че парламентът бързо е приел нов закон за борба с тероризма, в който определението за „терористичен акт” е неясно и прекалено широко. Законът дава право на президента да обяви с парламентарно одобрение „извънредно положение” след терористичен акт на територията на страната. По време на извънредно положение властите може да наложат пълна забрана на митинги, срещи и демонстрации без никакъв ефективен и независим надзор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна