Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ефира на БНР отново звучи музика от репертоара на "Музикаутор"

Снимка: Ивайло Михайлов
В ефира на Българското национално радио отново звучи музика от репертоара на "Музикаутор“ след оттеглянето на забраната от страна на Сдружението за колективно управление на авторски права.

След отстъпки от двете страни беше постигнато споразумение за сключване на договор между обществената медия и Сдружението. Новият договор предстои да бъде подписан и ще бъде за срок от 3 години. Съдебните дела остават.

В резултат на наложената забрана от страна на "Музикаутор" от началото на годината Българското национално радио излъчваше само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно авторски права.

Генералният директор на БНР Александър Велев посочи, че след направени компромиси и от двете страни е постигнато приемливо споразумение и за Радиото, и за "Музикаутор". Уточнени са и параметрите по договора:

Това, което ни се предлагаше в началото, беше 5-годишен договор. Сега сключваме 3-годишен. Стъпките, с които се увеличават плащанията, са по-малки. Благодарение на това достигнахме до едни приемливи нива за Радиото. Даваме едно увеличение на средствата към "Музикаутор", което дано се усети от изпълнителите, от българските текстописци и композитори.

Основният проблем, откъдето дойде и този спор между нас, е това, че БНР не води преговорите с "Музикаутор" за тарифата, която се заплаща. Това е странно и затова ще се борим – ние като Национално радио и "Музикаутор" като организация, която защитава авторските права, заедно ще се борим да има нова регулация в тази сфера. Да има една по-ясна регулация, в която да бъдат ясно разписани правилата. Ние винаги сме били най-големият платец към "Музикаутор". Ние уважаваме труда на композиторите и това е и причината да се стремим колкото се може по-бързо да имаме споразумение с "Музикаутор", за да можем да пускаме и онези автори, които не са ни предоставили музиката си. Искам да благодаря на всички тези композитори, които ни подкрепиха в този момент!

Председателят на Управителния съвет "Музикаутор" Ясен Козев посочи, че новият договор няма да се различава съществено от сключваните досега: 

Добрите новини вече са налице. Едната страна взе предвид ситуацията на другата, в случая "Музикаутор" - на БНР. Във времето се стигна и до обратното, защото общата идея е третирането на всички играчи на пазара по т.нар. "равнопоставен начин", има и законова разбиране на думата, и обществено разбиране на думата. Постигната е равнопоставеност, разположена в едно 3-годишно споразумение с БНР, така че да има баланс и да няма недоволни.

Интервюто с Александър Велев и Ясен Козев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени