Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представи възможностите за развитие на съюза след излизането на Великобритания

Снимка: архив

Европейската комисия представи пет възможни пътя, по които Европейският съюз ще се развива без Великобритания. В доклада си, наречен "Бяла книга", председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочва плюсовете и минусите на всяка от тези възможности, но всичките предвиждат запазване на единната валута.
В доклада се отчита, че и сега Европейският съюз се развива на няколко скорости, доколкото част от държавите са в еврозоната, някои от тях са в Шенген, а други не са в нито една от тези структури. Юнкер очаква предложенията да бъдат подложени на обстойни обсъждания в Европейския съюз с участието на неправителствени организации, власти и партии.
Напускането на Великобритания е болезнено, но няма да спре развитието на ЕС - така оптимистично започна председателят на ЕК, Жан-Клод Юнкер своето изказване пред европарламента. Но очевидно той няма вълшебна формула, как това бъдеще да е успешно, защото представи на депутатите не един, а цели пет сценария.
Единият вариант е, ЕС със своите 27 страни-членки да се ограничи единствено до общ вътрешен пазар. Ако все повече правителства искат да редуцират ЕК до един обикновен мениджър на общия ни пазар, то аз не споделям този сценарий. Европа е повече от власт и пари.
Председателят на комисията не изключи сценарий, при който ЕС се развива на две скорости. Т.е. някои страни-членки могат да задълбочат интеграцията си в определени области, като сигурност, отбрана и данъчна политика.
Целта на този авангард не е изключването на страни-членки, а по-късна интеграция. Целта ни трябва да бъде, всички 27 държави да напредваме заедно. Но ако това се окаже невъзможно, то тогава трябва да дадем възможност на онези от нас, които могат, да напредват самостоятелно. Да не забравяме, че европейските успехи се дължат на пионери. Така беше при сключването на Шенгенското споразумение, така беше и при въвеждането на еврото.
Юнкер не пожела да изрази категорична подкрепа за някой от петте сценария, които представи днес, но все пак пролича желанието му, европейците да проумеят, че ЕС може да е силен играч от световен мащаб само, ако е единен.
Само така можем да дадем пълна газ, да подредим общата си къщичка и да гарантираме водещата роля на ЕС,  заяви Жан-Клод Юнкер.
Целта е обществеността в Евросъюза да участва в избирането на най-добрия за него път и да изрази волята си на изборите за следващия Европейски парламент през 2019 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна