Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две оперети на Офенбах на пловдивска сцена

Две едноактни оперети от Офенбах „Крокфер“ и „Драгунет“ ще бъдат изпълнени от състава на Старозагорската опера в Градския дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив от 19 часа. След премиерата им през 1857 г. те не са изпълнявани у нас.

Акуалността им е жива и до днес, а сякаш с пророческа дарба Офенбах е прeдвидил и показал в тях бъдещи събития и личности, казва режисьорът Славчо Николов. Диригент е 24-годишният Димитър Косев, завършил Виенската консерватория с отличие.
 

На 37 години Офенбах пише за театър „Буфо Паризиен” през 1857 година двете едноактни оперети-буфа „Драгунет” и „Крокфер”. Премиерното им за България изпълнение се състоя на 16 декември 2016 година в Стара Загора, на 8 февруари 2017 година спектаклите бяха представени с голям успех на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ в София, а на 9 март предстои първа среща на пловдивчани с рядко изпълняваните творби на Жак Офенбах.

И двете едноактни произведения на Офенбах имат интересен сюжет и послания. В „Драгунет” темата е за обичта в семейството и раздвоението на бащата заради службата към Отечеството, за приятелството между „братята по оръжие“ на фронта. А в „Крокфер“ е смешно, весело, забавно, игриво.

Невероятно забавни герои и една забележителна любовна двойка сред баталията, устроена от враждуващите семейства на тези „Ромео и Жулиета“ в по-ново време, които иронизират борбата между две световни империи – Германия и Франция. На сцената оживява най-красивата битка в името на Любовта и Отечеството, в името на Живота.

Младият диригент и пианист Димитър Косев е роден в Русе през 1992 г. Възпитаник  е на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в града. Продължава в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. Завършва Консерваторията с отличие.

Малко след завършването си асистира в консерваторията проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работил заедно с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат на I-ва награда за модерна музика на Lothar Bandermann в майсторския клас Vienna Young Pianists VYP Academy - Виена 2006 и за изпълнение на Едвард Григ през 2007. Димитър Косев дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013 на откриването на Международния конкурс "Франц Шуберт" в Русе. В началото на 2015 дирижира Новогодишния концерт на Русенската филхармония. От началото на 2016 е щатен диригент в Държавна опера - Стара Загора. Поставя световната премиера на рок симфонията „Queen’s Hits“.

Диригент е на спектаклите „Класиката среща ABBA“ и „Класиката среща Queen“ със специалното участие на Теодор Койчинов.

Дирижира концерти и спектакли и на Васил Петров, Марияна Попова, Константин и Александър Владигерови, Стоян Янкулов – Стунджи.

В края на 2016 по специалната покана на световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова дирижира спектакъла в Държавна опера - Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски.

Извън диригентската си кариера Димитър Косев свири и в групите Division One, Lumberjack Blues Band, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba Family Business, Alive´N Kickin, Kristal Bardess като басист, пианист и барабанист. През 2015-а с акустичния си проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика на компанията Shure – Call for Legends. 

Заедно с Божидара Симеонова печели конкурса за авторска музика „БГ Таланти” и са финалисти в конкурса „Бургас и Морето“ 2016.

Най-ефектният самостоятелен проект на Димитър Косев е „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ” по музика на френския композитор Клод Болинг и филма “Baraka” на Рон Фрик. Темата на „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ” е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро, но алчността на хората прави света да е такъв, какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде...

Хармонията между музиката на Клод Болинг и кадрите, заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетават в този интересен спектакъл.

В основата на „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ” е музиката на Сюитата за флейта и джаз трио пианона Клод Болинг. Френският композитор е написал музиката на над 100 филма, сред които са "Калифорнйска сюита" и "Трима мъже за убиване". Сюитата за флейта и джаз трио пиано е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата "Грами", в категория за "Най-добра камерна музика".

В звуковия файл можете да чуете интервю на Галя Митева с Димитър Косев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени