Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Илко Семерджиев отрече да се извършва чистка в здравната система

Илко Семерджиев
Снимка: БГНЕС
Действам така, както трябва да се действа, защото познавам системата, зная какво ѝ е необходимо и няма значение колко дълъг ще бъде мандатът ми. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" министърът на здравеопазването Илко Семерджиев. Той отрече да извършва чистка в системата на здравеопазването и заяви по повод смените на директори във водещи здравни институции:

Нека тръгнем от "Пирогов", защото от там тръгнаха нещата. Аз оставих в Съвета на директорите професор Стоян Миланов, а той сам подаде оставка. Без никаква причина той подаде оставка и от поста "Национален консултант по спешна медицинска помощ". Тоест това е негово решение, а не мое уволнение. На практика аз направих това, защото трябваше бордът на директорите да се освежи с хора, които биха могли да упражнят някакъв контрол върху неконтролираното нарастване на дълговете на "Пирогов".

В края на миналата година "Пирогов" е достигнал над 25 млн. лева дългове, от които 14 милиона – просрочени и неразплатени, изтъкна той и допълни:

Същото важи и за Центъра "Фонд за лечение на деца". В крайна сметка директорът подаде оставка, защото не се справи с един административен проблем, но тук държа да кажа нещо друго – този административен проблем не се дължи толкова на невъзможността директорът да направи нещо, колкото на факта, че в правилника за този център има заложени бомби, които, в крайна сметка, изгърмяха. По един казус, който е всеизвестен вече в България – на малкия Байрям, се случи така, че някой трябваше да понесе административната отговорност и проф. Пилософ сам подаде оставка.

По отношение на медицинския одит – през годините НЗОК беше обезсилвана, изваждайки от нея контролните функции – както финансови, така и медицински. През 2002 година бяха уволнени 118 контрольори от НЗОК, а няколко години по-късно от нея беше отделен така нареченият сега "Медицински одит". Новият човек, представител на държавата, който е и шеф на Надзора, доктор Михаил Христов, оглави и Медицинския одит, за да може да върнем по този начин контрола в НЗОК и той да е споделен между нея и МЗ. Това са едни рационални промени, които в никакъв случай не биха могли да бъдат наречени "чистка". Напротив, това са промени, които целят подобряване на системните параметри в здравеопазването.

Министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев беше категоричен, че лечебните заведения, които ще работят с Фонда за лечение на деца, са длъжни да провеждат обществени поръчки за медицинските изделия:

Щом Фондът е поставил това условие да се закупуват чрез обществена поръчка, нищо не пречи, който желае, да се ползва от финансиране от Фонда, да подаде такава поръчка. Който се противопоставя на тези три фактора, очевидно няма как да бъде партньор нито на Фонда, нито на някой друг, който взема решение в системата на здравеопазването.

В събота новият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева заяви, че правилникът за работа във Фонда ще бъде променен. В него ще бъде записано, че на частните болници, които са освободени по закон да провеждат обществени поръчки, няма да бъде платено за медицинските изделия, ако не са закупени по Закона за обществени поръчки. Според министър Семерджиев Троева е влязла във Фонда "с летящ старт". Той допълни, че малкият Байрям ще постъпи в болница в Германия на 27 март.

Д-р Семерджиев каза още, че проверките за липсващи на българския пазар лекарства в складове и аптеки са започнали преди 10 дни и добави, че очаква докладите:

Моята отговорност, като служебен министър на здравеопазването и вицепремиер, е тези прекупвачи на лекарства от аптеките по някакъв начин да бъдат озаптени и лекарствата да си оставят в България, а не да бъдат изнасяни на по-скъпи цени в чужбина. Аз очаквам в най-скоро време да получа доклади, да имаме пълна яснота къде стават злоупотребите, след което да разследваме и кой прави тези злоупотреби.

Семерджиев припомни, че подписването на Националния рамков договор е било най-голямата цел на екипа му и заяви, че след като той вече е факт, успокоението в системата е очевидно. За първи път Касата ще е с балансиран бюджет, а не с дефицит, тъй като е заложен и механизъм за саморегулация. Той отчете, че е задвижен "процесът по стартиране" на електронната здравна карта.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.