Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за глаукома в Плевен

| обновено на 13.03.17 в 10:51
Снимка: БГНЕС

70 хиляди са пациентите с глаукома у нас. Здравната система е длъжник към глаукомно болните по отношение на заплащане на медикаментите от Националната здравноосигурителна каса. Това каза пред "Хоризонт" проф. Мариета Костянева, председател на Българското глаукомно дружество. От пациентските организации настояват за увеличаване на броя на прегледите. Българското национално радио е медиен партньор на Седмицата за борба с глаукомата, която започва от днес до 18 март.

Проф. Костянева допълни:

В световен мащаб честотата на глаукома е между 1,5-2 процента за населението над 45-годишна възраст. Този процент нараства до 5 процента за възрастта над 75 години. Високото очно налягане е само първостепенен фактор за развитието на заболяването. Глаукомата е заболяване на зрителния нерв и води в крайния си стадий до слепота. Тя е на второ място в света причина за слепота. За разлика от катаракта води до необратима, абсолютна слепота.

Медикаментите за продължително лечение на глаукомата не се покриват изцяло от Здравната каса.

Въпреки исканията глаукомата да бъде определена като социално значимо заболяване нито един министър на здравеопазването не откликва, казва Георги Димитров, председател на пациентската организация "Глаукома":

Никой не ни чу. Безобразие е в България реинбурсацията на нашите медикаменти да бъде едва 50 процента. Такъв случай в Европейския съюз не съществува.

Лекарите съветват след 40-ата си година да следим вътреочното си налягане при специалист.

Доц. Снежана Муркова от Очната клиника в Плевен заяви:

До 2020 г. се очаква повишение на заболелите от 30 процента, което е свързано със застаряването на населението. Предстоящите мероприятия, свързани с борбата с глаукомата, включват безплатни прегледи, измерване на очното налягане, консултация на глаукомно болни, провеждане на беседи с пациенти с глаукома и населението, образователни програми с общопрактикуващи лекари.

Безплатни прегледи са обявени в Плевенската клиника на 17 март. Необходимо е предварително записване, което може да стене от днес между 10.00 и 14.00 часа на телефон 064 88 66 57.

Репортажите на Гергана Хрисчева и Латинка Светозарова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени