Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Гончаров: България има стратегия за киберсигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Следствията от кибератаки водят до това да се твърди, че с цел повишаване сигурността на обществеността, трябва да се предприемат по-строги мерки спрямо интернет и комуникациите. Което ще рече - да се увеличат възможностите за следене, за да бъде обществото по-сигурно. Това каза в интервю за предаването „12+3“ на „Хоризонт“ експертът по киберсигурност Борис Гончаров в коментар по дилемата свобода или сигурност в интернет:

Дискурсът е как обществото би контролирало подобен тип дейности и как то бива уведомявано. Това не може да става безконтролно. Трябва да има граждански механизъм за контролиране на този процес. 

За българската следа в „Уикилийкс“ Борис Гончаров заяви:

Тези IP адреси са били в списък с инструменти за атаки. Те могат да бъдат използвани за други насочени атаки към други държави. В такъв случай ще изглежда, че България атакува някоя друга държава.

Решението страни като Холандия и Франция да се откажат от електронното гласуване Борис Гончаров коментира така:

Наситеността на технологията в ежедневието става все по-голяма. Когато става въпрос за критични въпроси като гласуването, проблемът е по отношение на гражданския контрол, т.е. как държавните структури биха следили и гарантирали правата на гражданите. Проблемът лежи и при доставчиците на услуги и в потребителски контрол на тези услуги. Има две нива – гражданско и потребителско общество. Там трябва да се търси решението. В противен случай те ще се задълбочават.

Борис Гончаров допълни още:

България има стратегия за киберсигурност. Има рамка. За да се върви напред, би трябвало да се върви в посока публично-частното партньорство, директна работа с технологични компании. Държавата няма ресурса да се справи сама. На този фронт трябва да работят частните компании и държавата. Рецептата не е толкова сложна. Има необходимост от насочени и координирани усилия в тази посока. Има проблем в изграждането на дългосрочни резултати.

Цялото интервю на Даниела Якова с Борис Гончаров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна