Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на франкофонията с международна конференция

"Правова държава, права и човешка сигурност в епоха на несигурност" ще бъде тема на международна конференция, която събира в София експерти от пет франкофонски държави.

Организатори са Министерството на външните работи и Френският културен институт, а поводът е Международният ден на франкофонията – 20 март. Представители на ключови институции на академичните среди от Франция, Канада, Швейцария, Сърбия и България ще участват в конференцията, част от програмата, с която у нас отбелязваме месеца на франкофонията. Програмата включва и събития от политическата сфера. За участие във форума в София, пристига Паскал Бове – представител на Националната консултативна комисия по правата на човека във Франция, и Даниел Биеле – специален съветник по човешката сигурност във Федералния департамент за външни работи на Швейцария.

Академичният поглед към темата за човешката сигурност – с фокус конфликти и политическа трансформация, ще представят лектори от Софийския университет и от Университета в Монреал, както и от един от престижните институти в Париж.

Дискусията ще бъде открита от вицепрезидента Илиана Йотова, а домакин на престижната проява е Министерството на външните работи.

Има два типа време в политиката – предизборно и управленско. Те дефинират различен тип заплахи. Турция в момента е пред изключително важен референдум за бъдещето на самата политическа система в Турция, и страстите са нажежени и в страната, и на международната арена. Преминаването към управленското политическо време след референдума съдържа възможност да се поуспокоят малко страстите. Има вероятност напрежението да спадне. Това заяви в предаването "Преди всички" проф. Анна Кръстева, която е един от модераторите на конференцията.

Ако преди политиците правеха кариера и печелиха електорат, като решаваха кризи, днес печелят електорат, като увеличават кризите, несигурността. Самите рискове и кризи се променят, смята проф. Кръстева.

Ако преди обществата и управленците имаха увереността, че кризите и рисковете са предвидими и контролируеми, днес виждаме нов тип рискове, които са малко вероятни и с огромни последствия. Това е нов тип политика, която пренаписва и отношенията "граждани-политици". Ако в началото на тази политика в ситуация на несигурност гражданите бяха по-скоро жертви, днес те все повече стават актьори по доста двусмислени начини – като терористи, радикални младежи, като ловци на бежанци.

Един от централните проблеми, които ще бъдат дискутирани на форума, ще бъде поколението на несигурността, каза още проф. Кръстева.

Още за темите, които ще бъдат разгледани на конференцията, чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени