Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призиви за оставка на Дейселблум, след заявлението му, че засегнатите от кризата европейски страни са харчили пари за "пиене и жени"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум е изправен преди призиви да подаде оставка, след като той отказа да се извини за думите си, че засегнатите от кризата европейски държави са харчили техните пари за "пиене и жени", съобщава "Файненшъл Таймс".

Холандският финансов министър, чиято Лейбъристка партия претърпя сериозно поражение в национални избори от миналата седмица, беше определен като "вулгарен" от членове на Европейския парламент във връзка с негови забележки, направени в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

Пред FAZ той заяви: По време на кризата в еврозоната, страните от Севера показаха солидарност с тези, засегнати от кризата. Като социалдемократ, отдавам изключително значение на солидарността. Но в същото време вие имате задължения, като не можете да похарчите всичките си пари за пиене и за жени и след това да молите за помощ.

На европейско парламентарно изслушване в Брюксел този вторник Дейселблум заяви, че няма да се извини, след като той се оказа под натиск да се дистанцира от забележките си, които се възприемат като атака срещу южните страни на блока в лицето на Испания, Португалия, Италия и Гърция.

Испанският евродепутат Габриел Мато посочи, че тези негови коментари са "абсолютно неприемливи" и "обидни" за страните - членки на еврозоната и че г-н Дейселблум е загубил своята "неутралитет" като шеф на Еврогрупата. Португалският външен министър Сантош Силва пък призова Дейселблум да подаде оставка. Шефът на групата на социалистите в ЕП Джани Питела също постави въпроса дали той има прави да остане на този висш пост.

Критиките от страна на Европейския парламент вероятно ще засилят натиск относно позицията на Дейселблум като председател на 19-те финансови министри от Еврогрупата. Трябва да се има предвид, че в момента той е временен финансов министър на Холандия, след като неговата лявоцентристка партия претърпя срив в подкрепа на проведените седмица по-рано национални избори.

По принцип мандатът на Йерун Дейселблум като президент на Еврогрупата изтича през януари 2018 година. След изборите в Холандия обаче той намекна, че ще остане на тази позиция, докато официално не бъде формирана новата управляваща коалиция в страната. Но по-рано днес той обяви, че няма намерение да подаде своята оставка като шеф на Еврогрупата.

Дейселблум получи известна подкрепа от Германия, след като говорител на германското финансово министерство посочи, че Волфганг Шойбле оценява високо работата на холандският политик и очаква напълно функциониращо председателство на Еврогрупата при новото холандско правителство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!