Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският драматург Хуан Майорга в България

БНР Новини
Сцена от спектакъла „Хамелин” на испанския драматург Хуан Майорга.
Снимка: satirata.bg

Хуан Майорга (1965, Мадрид) гостува от вчера у нас и вече видя една от своите пиеси – „Хамелин”, поставена от Александра Петрова, с която младата режисьорка спечели две от пет номинации за наградата „Икар”. Известният испански драматург се срещна и със студентите от НАТФИЗ, а тази вечер ще говори в Червената къща, където модератори на разговора ще бъдат преводачката Нева Мичева и проф. Атанас Атанасов.
Майорга е математик и философ. Пише пиеси от 1989, а десет години по-късно започва да преподава драматургия и философия във Висшата кралска школа за драматично изкуство в Мадрид. Написал е над 40 пиеси и е най-продуктивният съвременен драматург на Испания. Превеждан е на много езици, получил е най-престижните награди за творбите си.
У нас са поставени три негови пиеси, като в момента Крис Шарков работи върху „Момчето от последния чин” в Пловдивския театър. На български е издадена една книга с негови пиеси в превод на Нева Мичева. В момента тя превежда още една негова пиеса - „Костенурката на Дарвин”.
Майорга е по покана на Институт Сервантес у нас.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени