Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорите от "Оброчище" получават забавените си ваучери за храна

Снимка: БГНЕС

След намесата на Главната инспекция по труда и предприети административни мерки от днес миньорите от мангановата мина получават забавените за месец януари ваучери за храна, съобщиха по-рано за "Хоризонт" от институцията. 

От първия ден на миньорския протест инспекцията следи ситуацията, самосезира се за проверка, установява забавено изплащане на заплати и ваучери. След намесата на институцията и административен акт, заплатите за януари са платени на 14 март. Заплатите за февруари трябва да се платят до 30 март.

Въпреки, че в момента няма добив, стриктно се следи дали се изпълнява задължителната вентилация и други дейности, за да може при възстановяване на работата да се избегнат инциденти.

Ние ще продължим да следим при самото възстановяване на дейността - дали то ще стане, като се изпълняват всички законодателни изисквания, увери Дина Христова, експерт в Главната инспекция по труда.

ГИТ търси съдействието на полицията, за да осъществи контакт с изпълнителният директор на "Евроманган" ЕАД, потвърди Дина Христова:

Лицето, с което досега комуникирахме след старта на проверката заяви, че е в дългосрочен отпуск, а с изпълнителния директор ние нямаме комуникация. Това означава, че сме затруднени да прилагаме административните процедури като връчване на актове, връчване на покани, призовки.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!