Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трамвайна спирка в столицата е недостъпна за инвалиди и майки с бебешки колички

Очаква се ремонтът да започне тази година

2
Снимка: Eленица Маринова


Майките с бебешки колички и хората в неравностойно положение срещат затруднения по пътя си до трамвайната спирка на бул. "Цар Борис III", алармира слушател на "Хоризонт". За да стигнат от другата страна на пътя, след като слязат от трамвая, те трябва да преодолеят истинско  препятствие - на мястото, където е предвидено снижаване на тротоара, предназначено за колички, вместо да се осигури плавен преход към паветата, е оставено стъпало с височина около 30 см. От другата страна на булеварда обаче има скосен бордюр и тактилна ивица.

Капка Панайотова, председател на организацията за хора с увреждания "Център за независим живот" определи ситуацията като "безумие". Подобни нарушения остават несанкционирани, което води до появата на стотици сходни сигнали в столица, коментира тя.

Това е отвъд всякакъв коментар! Няма никакво обяснение да направиш от едната страна скосяване, достъп до пешеходната алея, а от другата страна да не го направиш, където фактически хората, които ползват градския транспрот, трябва да слязат и да се придвижат по някакъв начин. Не отговаря на никакви норми, които са узаконени в България с наредба на МРРБ, според която подобно архитектурно-техническо решение е абсолютно недопустимо.

Тя допълни, че човек в инвалидна количка не би могъл да се качи на този бордюр, ако е без придружител. Хората с електрическа количка също не биха могли да се качат на тротоара, защото тя е много тежка

Акумулаторите на една електрическа количка тежат много, а плюс теглото на човека е почти невъзможно да бъде качена на тази височина. Тук имаме около 30 сантиметра бордюр. Абсурдно е!  Слизането е още по-опасно, защото на слизане, дори и с помощ, ако човек тръгне напред, просто ще се катурне от количката. Няма друг начин!!

Високото стъпало затруднява също и майките с бебешки колички, оплакаха се потърпевши

От Столичната община отговориха писмено на сигнала на "Хоризонт":

Основен ремонт на всички спирки на трамвайния релсов път по бул.Цар Борис Третиот кв.Княжеводо Съдебната палата предстои да бъде извършен заедно с реконструкция на трамвайното трасе. Очаква се ремонтът да започне тази година. В момента е отворена процедура за избор на изпълнител по Закона за обществени поръчки. Ще се реконструират пероните на спирките и ще бъде осигурена достъпна среда. Досега не е правен основен ремонт на спирката, а само са възстановявани тротоарните плочи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна