Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите готвят протест против употребата на неоникотиноиди

Пчеларски сдружения готвят на 7 април национален протест против разрешението за употреба на пестициди. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" Даниела Челебиева от пчеларско сдружение в Шумен, която изтъкна, че за вредното въздействие от употребата на неоникотиноиди има оценка не само в  Европейската агенция за безопасност на храните, но и в БАБХ.

Тази година се разрешава с тези три заповеди използване на 3 препарата с активни вещества на базата на трите забранени с мораториум в целия ЕС неоникотиноиди. Този мораториум все още не е отпаднал, докато не се вземе решение. Такова гласуване предстои на заседание на страните-членки през май. Ако се стигне до забрана, има вероятност следващата година да се насрочи нов мораториум.

Заместник-директорът на БАБХ Николай Роснев изтъкна, че разрешението за ограничена употреба е издадено, тъй като липсват други продукти за обработка на семената на слънчогледа и на царевицата. Анализите на агенцията показват че 17% от площите, засяти с тези култури, са заразени с вредители и ако семената не са третирани, реколтата ще се компрометира. Съседните на нас държави също използват тези продукти, допълни той.

За предишния период, когато беше разрешена "ограничена и контролирана употреба", беше направен такъв мониторинг. В работните групи, които правиха мониторинга, участваха колеги от пчеларите, от научни институти  и от Агенцията по храните. Взеха се проби и в тези проби действително не беше установено абсолютно нищо. Мисля, че притесненията на пчеларите са малко пресилени.

Семената вече трябва да бъдат заривани, площите – маркирани, а вносителите на препаратите – да предоставят на БАБХ списък с крайните клиенти, така че Агенцията да може да проверява за спазването на условията, уточни той. Челебиева коментира данните така:

Миналата година бяха разрешени в 24 области да се третират със семената преди засяване с такива неоникотиноиди. Тази година са ги намалили на 16 области – цяла Северна България, плюс София област и Пловдив. Това ли са 17% от площите?! До миналата година се говореше, че има повишена популация на пчелен червей в Черноморския район, но въпреки това използваха тези семена да ги засяват в цяла България без планинските области.

Данните, с които разполага европейската организация, не са достатъчни за тотална забрана на неоникотиноидите и те могат да се прилагат с пръскачки, уточни Роснев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени