Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взривът в метрото на Санкт Петербург - известното до момента

Най-малко десет човека са загинали след експлозия в метрото на Санкт Петербург. По данни на местните власти ранени са около 50 човека. „Към този момент около 50 човека са пострадали, с тях работят медицински лица. Броят на екипите на бърза помощ към момента са 17, ще се увеличат“, заяви Андрей Кибитов, прессекретар на губернатора на втория по големина руски град.

От Националния антитерористичен комитет (НАК) потвърдиха информацията за загинали, но не уточниха техният брой.

„Днес около 14:40 ч. московско време във вагон на участъка между станциите на метрото „Технологичен институт“ и „Сенная площад“ в Санкт Петербург избухна взрив от неустановено взривно устройство. В резултат има загинали и ранени“, заявиха от НАК.

От прокуратурата в града започнаха разследване на инцидента.

Към момента е приключила евакуацията на хора от метрото, а всички станции са блокирани.

По-рано днес руският президент Владимир Путин заяви, че властите работят по всички версии за причина на взрива, включително и терористичен акт. По думите му в скоро време ще бъде изяснена причината за инцидента. „Неизвестна е причината. Заради това е рано да говорим“ какво го е причинило, заяви той. „Естествено, винаги се разглеждат всички варианти – и битови, и криминални, преди всичко с терористичен характер“, допълни Путин.

На мястото на инцидента работят около 80 спасители, изпратени са и десетина линейки за бърза помощ. Пострадалите се евакуират.

На кадри от видеокамери, излъчени по руските телевизии, се виждат вагони с нанесени тежки материални щети от взрива, както и ранени хора.

След съобщенията за взрива от московското метро съобщиха, че са предприели допълнителни мерки за безопасност. С повишено внимание работи и летището в Санкт Петербург.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна