Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Славов: Решението на АПИ да спре изграждането на тунел "Железница" ще е обект на специално внимание

Снимка: БГНЕС

Решението на АПИ да спре търга за изграждането на тунел "Железница" ще бъде обект на специално внимание от страна на Асоциация "Прозрачност без граници", каза в "Преди всички" Калин Славов – изпълнителен директор. Очаква се до дни да бъде публикуван доклад и мотивирано становище на експертен екип от Асоциацията, която извършваше мониторинг на процедурата за тунела:

На мен ми се струва, че тези мотиви, които виждаме в сегашното решение на АПИ за прекратяване, са повече, за да дадат малко повече пълнеж, за да не стои толкова видима основната причина, а именно изчезването на документацията.

Под риск са 250 млн. лева за тунела и още 200 милиона, за които вече има сключен договор за строителството на магистралата от Благоевград до Крупник, каза за БНР ексминистър Лиляна Павлова. Блокирането на тунела "Железница води до блокирането на другия участък, аргументира се тя.

Според документацията са предвидени 1400 дни за построяването на тунел "Железница", разясни Калин Славов:

Това са малко повече от 3 години и половина, а това означава, че още сега, още днес, сме в риск. След като ни предстои обявяването на нова процедура, преди обявяването ѝ, трябва да се изработи нова тръжна документация, а според новия Закон за обществените поръчки, след като тя бъде обявена, напълно е възможно отново да се повтори същата случка с обжалването на тази процедура, както се случи и с първата – обжалване в КЗК, обжалване пред ВАС… чисто процедурно нещата не изглеждат никак добре.

Интервюто на Лора Търколева с Калин Славов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна