Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на скандали, гафове и договорки

Тодор Тодоров (вляво) и Иван Начев
Снимка: БГНЕС

За последната седмица бихме могли да кажем всичко, но не и че беше скучна. В началото й служебният министър на здравеопазването беше обвинен в упражняване на натиск срещу негов подчинен. По същото време в Министерство на отбраната продължиха безконечните нови назначения. А правосъдното ведомство сътвори най-големия скандал като качи на страницата си проект за промяна на изборните правила, въвеждащ принципа за уседналост при президентските и парламентарните избори. Ден по-късно те бяха отменени. Но скандалът така или иначе се заформи.
От него произтече и голямото говорене – кой всъщност е авторът на тези предложения за промени; каква е тяхната цел и защо се правят точно в този момент? И позициите отново се разделиха! Едни анализатори провидяха в събитията опит на президента Румен Радев да надвиши конституционните си права. Други решиха, че срещу него се води добре дирижирана кампания. А ние заложихме на изясняването – за целта поканихме политолога Иван Начев и философа Тодор Тодоров, които обговориха и този казус, и прословутата отмяна на постановление 208 за бежанците, и преговорите за коалиция между ГЕРБ и ОП.

Каква е тяхната интерпретация на събитията? И защо преобладава убеждението, че и в следващия парламент реформи няма да има? – чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени