Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Главчев: Патриотите са единствените възможни партньори в 44-тото Народно събрание

В. Симеонов: Очаква се до края на следващата седмица да има съгласие за състава на кабинета

| обновено на 09.04.17 в 14:27

Разговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти вървят добре. Те са най-вероятните партньори в 44-тото Народно събрание, каза в "Неделя 150" Димитър Главчев от ГЕРБ:

Водим разговори в тази посока с Обединените патриоти, които в така структурирания 44-ти парламент, са най-възможните, да не кажа единствени възможни партньори в тази посока, защото другият вариант е правителство на малцинството с всичките последствия. Това означава търсене на разбирателство по всяка една конкретна тема – доста трудно функциониращ парламент.

Главчев каза, че още не е говорено за разпределението на министерските кресла и постове:

Сегашният стил е търсене на допирните точки за стиковане на програмите на двете партии. Когато се намери това златно сечение, подписва се коалиционен документ, който осигурява изпълняването на управленска програма и едва след това се започват коментарите по арсеналния състав и на правителство, и на други ръководни постове в държавата. Ние се учим от грешките си.

Не е коментиран въпросът министри от служебния кабинет да запазят постовете си.

Няма постигнато единомислие по размера на минималните пенсии между ГЕРБ и Обединените патриоти, каза още Главчев, но подчерта:

Но пък има общото виждане, че пенсиите трябва да се увеличават, но това да бъде свързано с растеж в икономиката. Разговорите с патриотите вървят добре, без обаче излишни поводи за фанфари на този етап.

В тази връзка Валери Симеонов коментира в "Неделя 150":

Ако е необходимо, някои държавни приоритети или приоритети, които са заложени в програмата на ГЕРБ, могат да бъдат леко коригирани в посока да бъдат осигурени средства, с които да се направи това повишение, за което ние настояваме.

В "Неделя 150" Главчев каза още, че ГЕРБ ще предложи проект за мажоритарно гласуване с въпросите от референдума, но:

Всичко в Народното събрание се решава с гласуване. Волята на народа как ще се структурира НС е ясна, от там нататък се търсят необходимите мнозинства по различни теми.

Темата не е консенсусна с Обединените патриотите. Валери Симеонов каза, че промяната трябва да ограничи вота от чужбина:

Задължително ограничаване в Турция, единият от начините беше заложен от служебното правителство, макар и не много добре изпипан, но в правилната посока, държа да го кажа… Също така извън държави от ЕС да се гласува в посолства и в консулства, но това са въпроси, които ще ги обсъждаме тепърва, не сме стигнали до там.

Доходи, икономика, прекратяването на договорите с американските централи 1 и 3, Законът за вероизповеданията – трябва да са част от новите законопроекти, според Симеонов. Той очаква до края на следващата седмица да има новини за правителството. 

Димитър Главчев от ГЕРБ не посочи дата, той обаче заяви готовност да заеме поста председател на 44-тото Народно събрание, въпреки че все още темата не била обсъждана:

Има много подготвени колеги, които биха могли да заемат този пост – само в рамките на ГЕРБ са трима-четирима, какво остава за други партии, но задавайки ми на мен този въпрос – разбира се, че имам готовност.


Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени