Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестник "Дума" акцентира върху изявлението на президента Румен Радев, който заяви в Ловеч, че очаква сформирането на стабилно и работещо правителство. Президентът каза още, че в обръщение към нацията ще изложи мотивите си относно избирателните права на българите в чужбина.

"Законът срещу тероризма си остана само на хартия", пише "Сега" в днешния си брой. След проверка на изданието се оказва, че широките правомощия на МВР, ДАНС и армията са блокирани заради липса на задължителни наредби. Все пак във вътрешното министерство работят по такава наредба, като се очаква до месец да бъде представена за одобрение от министъра.

Блокирана е и кампанията за директни субсидии за фермерите – предупреждава от първа страница "Капитал". Според вестника причината е сериозен пропуск на земеделското министерство, което все още не е актуализирало изцяло данните в електронната система за кандидатстването. Кампанията с бюджет 1 млрд. и 200 млн. лева приключва на 15 май и забавянето може да доведе до напрежение в общинските земеделски служби, предупреждава "Капитал".

Жилищата в София поскъпват с 11,6% през последната година, информира "Стандарт". При новото строителство ръстът е по-малък – 4,6%. Причината – все още търсенето на имоти старо строителство е по-голямо отколкото предлагането. Поскъпване се наблюдава и при имотите в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

26 шофьори са отнесли глоби от по 1500 лв. заради т.нар. "споделено пътуване" – статия на вестник "Телеграф". Освен това колите им са спрени от движение за 6 месеца със свалена регистрационна табела. Практиката за споделено пътуване е популярна във Фейсбук, но официално е забранена от закона, припомня изданието.

Едва 23-ма на всеки 1000 души в България даряват кръв – съобщава "Труд" като цитира д-р Живка Димитрова, началник на отдел "Здравна политика и първа помощ" към БЧК. Световният стандарт по този критерий е 50 кръводарители на 1000 души. Вчера на няколко места по случай Цветница в София доброволци можеха да дарят кръв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна