Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушател на "Хоризонт" сигнализира, че не работи асансьорът на една от метростанциите

Снимка: БГНЕС

Миналата седмица слушател на "Хоризонт за вас" сигнализира за повреден асансьор на метростанция "Лъвов мост" в столицата. Каква е причината за повредата и кога проблемът ще бъде отстранен?

 Броят на ескалаторите и асансьорите в столичното метро е над 300. Около 10 от тях в момента се намират в ремонт или профилактика. Това са технически съоръжения, които са претоварвани, защото метрото е използвано от много пътници, обяснява проф. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен“:

На станция "Лъвов мост“ има осем асансьора, от които един не работи по-дълго време, защото се сменя двигателят, цялостна подмяна на управлението и така нататък. В момента има втори, който се ремонтира. Има си профилактики, планови ремонти. Всичките останали работят. Има шест ескалатора, които също работят, така че възможност за придвижване на трудноподвижни хора има.

Проверка на "Хоризонт" установи, че към момента е повреден само асансьорът при изхода откъм Женския пазар. Ескалатор има, но той обслужва само пътниците, които излизат от метрото, а не слизащите. Придвижването на по-възрастните хора продължава да бъде затруднено, защото ескалаторът не продължава до горе, а стига до междинна площадка, след която следват само стълби.

Според проф. Братоев повредата съществува от 3 месеца. Той обясни, че отстраняването на проблема продължава по-дълго време, заради изчакването на доставката на необходимите части. Асансьорът на метростанция Лъвов мост ще проработи в началото на месец май, увери той.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Еленица Маринова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна