Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Турция оспорва резултата от референдума

Наблюдатели: Вотът в Турция не отговаря на стандартите на Съвета на Европа

| обновено на 17.04.17 в 20:18
Снимка: Мариян Карагьозов

Референдумът в Турция не отговаря на стандартите, определени от Съвета на Европа. До този извод стигат представителите на организацията, които наблюдаваха вота. Като основно нарушение те определиха решението на Висшия избирателен съвет на Турция в последния момент, като валидни да се броят и бюлетини, които не са били подпечатани от длъжностни лица. Поради тази причина основната опозиционна партия в Турция поиска резултатът от гласуването да се анулира.

Според международните наблюдатели на проведения вчера референдум за конституционни реформи в Турция двата основни лагера не са имали равни условия. Според Цезар Флорин Преда, който ръководи наблюдателната мисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на избирателите не са била представена безпристрастна информация за аспектите на конституционните промени. При медийното отразяване едната страна доминираше, медии бяха ограничавани в работата си, избирателите нямаха неограничен достъп до информация, заяви на пресконференция в Анкара Преда. Според ръководителя на наблюдателната мисия на Съвета на Европа въведеното след опита за преврат миналото лято извънредно положение се е отразило негативно на демократичния процес по време на вота. Уволнението и задържането на хиляди граждани влияе отрицателно на политическата среда в Турция, смята Цезар Флорин Преда.

Основната опозиционна партия в Турция оспорва резултата от референдума вчера. Заместник-председателят на Републиканската народна партия Бюлент Тезджан смята, че са извършени редица нарушения. Според него не е възможно правителството да установи колко бюлетини са невалидни. Единственото решение, което ще сложи край на дебата за легитимността на гласовете е отмяна на този референдум от Върховния избирателен съвет, заяви Тезджан.

Турското външно министерство определи критиките на международните наблюдатели към кампанията на вчерашния референдум в Турция като „пристрастни“ и „неприемливи“.

Междувременно, говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви, че САЩ не оспорват резултата от референдума в Турция, но призовават политическото ръководство на страната да зачита мнението на опозицията и свободата на медиите и че „по този начин демокрациите укрепват“.

От своя страна, Русия обяви, че вотът отразява суверенната воля на турските граждани и трябва да бъде зачитан от другите държави.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени