Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: От гледна точка на ГЕРБ това правителство е длъжно да изкара мандата си

| обновено на 28.04.17 в 09:52
Георги Харизанов
Снимка: Facebook / Институт за дясна политика

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира темата за стабилността на бъдещия коалиционен кабинет, като отбеляза: Реалностите са, че от гледна точка на ГЕРБ това правителство е длъжно  да изкара мандата си, защото преди изборите:

Основният въпрос от страна на избирателите и симпатизантите на ГЕРБ към Бойко Борисов беше  - "Вие защо подадохте оставка?", което, освен това, вече не се случва за първи път. И ако първия път имаше някаква екстремна ситуация, този път това се разчита по-скоро като някаква прищявка

Имаше напрежение от страна на избирателите заради така подадената оставка от Борисов, подчерта Харизанов.

Основните рискове пред бъдещото управление анализаторът определи така:

Рисковете естествено са, че когато трябва изкараш някакъв мандат на всяка цена, твоите политически противници решават, че си уязвим. 


Харизанов отбеляза още, че докато текат дебатите за стабилността на още несформираното правителство, сметката я плаща икономиката. Той даде пример с германските инвеститори, които нееднократно са заявявали, че най-важна за тях е предвидимата икономическа среда: икономика , в която няма сътресения , няма политически завои, които да правят непредвидима рамката, няма риск утре да речем отново да бъде подадена някаква оставка, обясни Харизанов и допълни:

Тъй като със сигурност аудиторията е вече уморена в някаква степен политици, политолози и анализатори да й говорят за стабилност, но немските инвеститори в България искат действително само това.

Според Харизанов  бедността като фактор в България е надценена. Той смята, че големият проблем остава сивата икономика, а социалната сфера и здравеопазването са сред секторите, които се нуждаят от "шокова терапия". 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени