Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Зайкова: На България й пречи корумпираната политическа класа

Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС

Растем въпреки политиците. На България й пречи корумпираната политическа класа. Това каза в предаването "12+3" Мика Зайкова, финансист и дългогодишен експерт към КТ "Подкрепа" в областта на труда и социалната политика:

Такъв грабеж в нито една от страните не е имало. Продължава да се краде. Ние правим същото с европейските фондове и затова по пет и по десет пъти поправяме магистралите. Ние сме страната с най-висока сива икономика и най-корумпираната страна по данни на Евростат и на ОЛАФ. Затова изоставаме.  Би трябвало досега да сме построили всички магистрали, само че само с магистрала не става. От магистралата като слезеш е кал. Да бяхме построили инфраструктурата на транспорта, да бяхме въвели нови, високи технологии. А ние печелим от износа, той расте, но вносът расте по-бързо. Изнасяме суровини, материали и резервни части - това са продукти с ниска добавена стойност , тоест ние не печелим. Просто въртим на празен ход.

Като погледнете данните за ръста на икономиката да, ние растем, но изоставаме, защото първо сме тръгнали от много ниско ниво. България е отворена икономика – това ниско ниво изисква много по-големи темпове на растеж. За да можем да стартираме догонването, трябва да имаме растеж - при нулева инфлация около 5%, а при 1 процент и нагоре инфлация – над 6%. Най-хубавата ни година беше 2016, когато горе-долу се изравнихме по покупателна способност на доходите с 1990-а година. Тръгнахме с равен старт с другите източноевропейски страни, само че те правят истински реформи, и правейки истински реформи, в икономиката им се внедряват продукти с висока добавена стойност, те вървят напред с бързи крачки и догонват. 

В България липсват големи инвеститори, които да внедрят производства с висока добавена стойност, посочи още Зайкова и допълни, че въпреки ниските данъци инвеститорите не идват у нас:

В Швеция преките данъци са най-високи в целия ЕС, но там хората работят спокойно, защото няма корупция и административен натиск. Когато корупцията има политически чадър, тя е неизлечима. Няма страна, в която да няма корупция, но тя е в поносими размери.

По оптимистични прогнози на МВФ за 2017 година растежът ще бъде 2.8, 2018 – 2.9, 2019 – 3 и в този порядък – 3 - 3.1 на сто до 2020 година, а с тези ръстове изоставаме, подчерта Мика Зайкова.

Цялото интервю и репортаж от Смолян чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна