Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сто години от рождението на Надя Афеян

Надя Афеян в ролята на Амнерис от операта „Аида” от Джузепе Верди.
Снимка: архив на Наталия Афеян
Надя Афеян - една певица, която е свързана с най-ранните ми детски спомени за операта. Но не само с величествените героини, които тя претворяваше на сцената. Така се стекоха обстоятелствата, през 70-те години на миналия век, че освен на сцената, често я виждах и в живота, тъй като семействата ни бяха приятелски. Дъщеря й Наталия Афеян – или Нини беше като моя сестра, с която бяхме много често заедно, дори и на летни лагери и аз често си спомням за тези щастливи детски дни. Леля Надя беше изключителна жена – красива, благородна, нежна и грижовна. Детското ми съзнание със сигурност изобщо не възприемаше, че контактувам с една от суперзвездите на Софийската опера. Едва днес си давам сметка, какви музиканти съм познавала и които едва след като започнах да правя предавания в радиото започнах да оценявам професионално. Всеки път нахлуват спомени и всеки път съжалявам, че не съм имала касетофон. Това бяха щастливи срещи изпълнени с приятелство, дружески шеги, мили спомени и обсъждания на весели сценични преживявания. За жалост, когато вече бях сравнително осъзнат индивид Надя Афеян вече не пееше. Но с тази изключително приятна задача да представи Надя Афеян помолих Боянка Арнаудова, която дълги години беше драматург на Софийската опера. Спомените й може да чуете в звуковия файл, както и изпълнения на Надя Афеян, съпровождана от СО на БНР, диригент Михаил Ангелов - записи от 1967 г.:
- Ария на Далила от операта „Самсон и Далила“ на Сен-Санс
- Ария на Леонора от операта „Фаворитката“ на Доницети
- Ария на Сляпата от операта „Джоконда“ на Понкиели
Ето и програмата на оперната вечер:
- Втора картина на операта Бал с маски на Верди – запис от 29 декември 1965 г. с участието на Надя Афеян – Улрика, Юлия Винер-Амелия, Любомир Бодуров-Рикардо, Асен Селимски-Ренато, Цветана Аршинкова-Оскар, Никола Христов-Силвано, Димитър Петков-Том, Алексей Милковски-Самюел, хор и оркестър на Софийската опера, диригент Руслан Райчев.  
- Операта „Лоенгрин“ на Вагнер – запис от 19 април 1968 г. с участието на Стефан Еленков-крал Хайнрих, Юлия Винер-Елза, Любомир Бодуров-Лоенгрин, Надя Афеян-Ортруд, Стоян Попов-Фридрих фон Телрамунд, хор и оркестър на Софийската опера, диригент Асен Найденов.

Съдържание на операта Лоенгрин

събота, 6 май от 20 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени