Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е Мария Габриел

Снимка: БГНЕС
Повече за Мария Габриел и работата ѝ като български представител в Европейския парламент

През 2008 година Мария Габриел става парламентарен секретар на евродепутатите от ГЕРБ, а на следващата година е избрана за депутат в Страсбург, а по късно става и една от заместник-председателите на цялата група на ЕНП в Европейския парламент.

Основна роля в законодателната работа на европарламента Мария Габриел има като докладчик относно споразумението на Съюза за либерализиране на визовия режим с множество държави, сред които Украйна и Грузия. Заради това през 2016 година авторитетното специализирано издание "Волт Уоч" я включва сред 25-те най-влиятелни представители от целия Европейски парламент.

В декларацията си за финансови интереси, освен депутатската си заплата, Габриел е вписала единствено допълнителни доходи от ръководната си длъжност на наблюдателна мисия на ЕС за изборите в Конго през 2011 година.

Предстои събеседване между Мария Габриел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, преди той окончателно да потвърди нейният ресор след изслушване на кандидатката в парламентарна комисия за оценка на нейната професионална подготовка и морален интегритет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна