Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Венцеслав Тодоров: Атопичният дерматит не е присъда

Снимка: ВМА

В "Часът на здравето" обръщаме внимание на атопичния дерматит - заболяване на кожата, което се проявява сред все повече деца в най-ранна възраст - със зачервяване или обрив. Ако не се контролира, може да доведе до пристъпи в зряла възраст.  Как да бъде разпознато от родителите, може ли да се предотврати появата му и какво е ефикасното лечение - потърсихме отговорите от д-р Венцеслав Тодоров от Клиниката по дерматология на Военномедицинската академия:

Заболяването е изразено с общо безпокойство на детето


"Това е симптом и за педиатрите, и те знаят, че когато не се храни добре и не спи добре, има проблем. А когато е видим проблемът върху кожата, е редно родителите да се обърнат към дерматолог, или първо към педиатър, защото те също разпознават тази диагноза".

Д-р Тодоров посочи, че в повечето случаи е важна грижата за кожата, защото лечението има временен ефект за бързо успокояване на пристъпа на заболяването. Много е важно на родителите да се разяснява как да поддържат кожата в добро състояние, за да не се появява пореден пристъп.

Лекарствата не са панацея

"Те не излекуват състоянието за месец, два или седмица, а само изкарват от пристъп болното дете или болния човек, защото при възрастните това състояние се ограничава силно , но също влошава качеството на живот. Атопичният дерматит е хронично заболяване, което изисква поддръжка. Често може да остане дори и след пуберитета и се ограничава. Там понятието в дерматологията е невродермит, но то е част от общата атопия - от сухотата на кожата. Всъщност това е основната причина- сухотата на кожата и свръх реактивността на тази кожа, която има намален водно-липиден слой, мантия. Тя има защитна функция, и когато отпадне или се намали до минимум, тогава повечето агенти, които имат иритиращо или алергизиращо действие попадат върху кожата безпрепятствено и предизвикват реакция на възпаление", посочи специалистът.  

Заболяването зачестява в индустриалните общества


Д-р Тодоров посочи, че има много нови химически материали, при контакт с тях е лесно организмът да реагира с възпалителна реакция. Много е важно, ако родителите забележат зачервяване по тялото на детето, да се обърнат към педиатър или дерматолог.

"Тези деца не бива да бъдат прегрявани, както всички деца, но особено зле се повлияват от висока температура. От слънцето се повлияват добре, но трябва да се ползва фотозащитен крем с фактор 50+",  съветва д-р Тодоров. Храната не оказва влияние върху атопичния дерматит, в 30 процента от случаите фактор е наследствеността.

Какви други фактори повлияват състоянието на кожата на децата и има ли опасност от превръщането на заболяването в екзема - чуйте в прикачените файлове!




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна