Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска институция е станала жертва на международната хакерска атака

Очаква се мащабната хакерска атака от петък да се разрази с нова сила днес

| обновено на 15.05.17 в 12:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българска институция е станала жертва на международната хакерска атака, научи "Хоризонт". За случая вече са уведомени службите, работещи срещу престъпленията в интернет в МВР.
За момента от МВР не потвърждават официално новината, нито се съобщава коя е ударената от хакерите институция. Пред "Хоризонт" източници от вътрешното министерство обясниха, че до момента у нас засегната от хакерската атака е именно родна институция.
По случая вече работят и в ГДБОП и в ДАНС, където има отдели за борба с интернет измамите и хакерските атаки. За момента не са ясни пораженията, които хакерската атака е нанесла на родната институция. Службите категорично отказват да съобщят дали жертва на хакерите е станало министерство, държавна служба или агенция. 
Още вчера от Главната дирекция за борба с организираната престъпност отправиха съвети към гражданите у нас и институциите какво да правят за да не станат жертва на хакерските атаки.
Очаква се мащабната хакерска атака от петък да се разрази с нова сила днес, предупреди по-рано директорът на Европол Роб Уейнрайт. Според Европол кибератаката от петък е засегнала най-малко 100 000 организации в 150 страни.
Изправени сме пред нарастваща заплаха. Броят на засегнатите нараства и съм притеснен от това какво ще се случи, когато хората отидат на работа и включат компютрите си в понеделник сутринта.
На същото мнение е и бившият шеф на Американското национално разузнаване Джеймс Клапър. Според него, става дума за много, много сериозен проблем.
Експерти смятат, че трябва да се очакват нови версии на вируса, а размерът и икономическата стойност на вредите от петъчната атака са неясни.
Президентът на "Майкрософт" Брад Смит изглежда мълчаливо призна извода, до който вече достигнаха много изследователи – че за атаката е използван инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност, изтекъл в интернет през април. 
По-рано главният секретар на МВР Младен Маринов посъветва – при поява на подобни атаки да се подават сигнали.
Измеренията на глобалната кибератака с "изнудващата програма" WannaCry коментира в ефира на предаването "Преди всички" по "Хоризонт" и Албена Спасова, която е председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберраследвания. Според нея очакванията хакерите да променят кода, използван в петък, така че възстановят способността му са се самовъпроизвежда са съвсем реалистични:
Това ако се случи, а то със сигурност ще се случи - броят на засегнатите хора ще нарасне страшно много. Ние можем само да спекулираме с някакъв брой, но много по-трудно ще може да бъде хванат и спрян, най-общо казано, този вирус. Така че броят на уязвимите потребители ще нарасне.
Албена Спасова посъветва потребителите, които ползват по-стара версия на "Уиндоус", да я обновят, тъй като пробивът на хакерите е през оперативната система на "Майкрософт":
Ако ние ползваме стара операционна система на "Уиндоус", първото нещо, което трябва да направим е да я обновим, за да не сме потенциална жертва на този тип атака.
Албена Спасова отбеляза още, че не е лесно да се пробият защитите, но няма перфектна система. Освен това наскоро е имало голямо изтичане на информация за слаби места на различни системи, с които работят компютрите.
Не е лесно да се пробиват такива организации. Информацията, която преди няколко месеца изтече, беше от стотици хиляди страници с различни уязвимости, не само на "Майкрософт", но и на много други компании. Няма перфектна система и това, което компаниите правят в момент, в който се установи една уязвимост  - те намират механизъм, чрез който тя да бъде преустановена, което и "Майкрософт" са направили.
В случая става въпрос за уязвими стари системи на "Майкрософт" и независимо от това те пускат "patch" - механизъм, по който ние потребителите, които ползваме такива стари операционни системи да можем да си ги защитим.
Според Спасова разследването на кибератаката ще даде резултат и ще стигне до хакерите, които блокираха милиони компютри в целия свят. Тя отново напомни, че такива атаки в бъдеще ще зачестяват и потребителите трябва да следят и да обновяват системите  -  да "поддържат хигиената" на своите устройства.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!