Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите лекари недоволни от системата за специализация

50 на сто от участвалите в онлайн проучване искат връщане на конкурсното начало

Младите лекари настояват да се върне конкурсното начало при кандидатстване за специализация. Това каза пред "Хоризонт" д-р Радослав Наков, председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България. Днес следобед Българският лекарски съюз ще награди трима млади лекари в конкурса "Млад медик". Ще бъде представено и онлайн проучаване сред младите лекари за възможностите за кариерно развитие у нас.

Може би по-важното е не тримата наградени, които са капка в морето от млади лекари, а усъвършенстването на системата на специализация, посочи д-р Наков. Анкетата в специализиран медицински портал е показала, че младите лекари открояват редица дефекти на тази система и не са мотивирани да остават в България.

Над 50 на сто от участниците в проучването искат връщане на конкурсния изпит, една четвърт харесват сегашния метод - интервю. Конкурсът създава усещане, че всеки има шанс, че има ясен медицински критерий, допълни д-р Радослав Наков.

Друг дефиниран от младите медици проблем е липсата на единно място, където да се обявяват всички конкурси за специализация, а това може много лесно да се реши чрез единен регистър на сайта на Министерството на здравеопазавнето, изтъкна още д-р Наков. По думите му, това оставя усещането, че на специализация се наемат определени хора, а младите лекари са принудени да търсят място за специализация в множество различни източници.

Няма и ясни стандарти между отделните болници и институции за специализациите, посочи той и даде пример с големи страни, които имат стандарт за медицинската грижа навсякъде в страната.

Цялото интервю е  в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна