Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Прасков: Изпълняваме функцията на "Родна реч"

Снимка: Facebook, личен профил
Скандалът около „Литературен вестник“ от миналата година  затвърди едно впечатление, което отдавна се беше настанило, плахо и неуверено макар, в съзнанието на  хората, които потребяват нова българска литература.

Правенето паралелно на съвременна българска литература и на академични кариери е свързано с един не чак толкова почтен и лицеприятен модел на съществуване, където конформизма и угодничеството вървят ръка за ръка с пазарните механизми на политическите ясли, в които пребивават авторите.

Някъде по това време възникна и „Нова социална поезия“ – опит за алтернатива, промяна и друга визия. Равносметката сега прави Васил Прасков, един от основателите на движението –  за младите автори там и литературата която създават, за позиционирането им в политическия спектър, за добрия и лошия вкус.

Накрая говорим за кино. Всеки месец в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” се представят ленти на известни и знакови за историята на киното режисьори -  от Антониони, Касаветис и Еторе Скола до „Матрицата“ и „В настроение за любов“, без претенцията на елитарен клуб от „изтрещели синефили“.

Може да чуете разговора в прикачения звуков файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени