Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Юридически няма проблем стенограмата за КТБ да бъде разсекретена

Снимка: БГНЕС

Юридически не съществува проблем стенограмата за КТБ да бъде разсекретена и не е необходимо участниците в нея да бъдат питани. Това каза в предаването "Преди всички" адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация". Той призова президента Румен Радев да бъде разгледан въпросът за разсекретяването и на другата стенограма за фалиралата банка: 

Става дума отново за среща, в която участват народни представители, министри, хора от УС на БНБ, вероятно и други хора. Естествено самият факт, че тези стенограми не са публични, пречи да установим кои точно са участвали. Публични лица като министри, народни представители, управители и подуправители на БНБ не следва да бъдат питани по закона за съгласие, защото има една презумпция, че те, тъй като са задължени самите те да предоставят обществена информация, и това е тяхно законово и конституционно задължение, а не въпрос на лични предпочитания, по тази причина те нямат и право да изразяват несъгласие, когато тяхното име е въвлечени в мнения, разговори, официални документи. 

В интервю за БНР вчера президентът Румен Радев изказа съгласието си документът да придобие публичност, но уточни, че иска съгласието на всички участници в срещата. Според Кашъмов категорично професионалната тайна не може да има място в случая:

Съдът не приема в този случай професионалната тайна като легитимно основание за отказ и следователно тя трябва да бъде преодоляна. Ще трябва да се откаже БНБ в този случай от професионалната тайна, тъй като не е ясно каква информация се съдържа вътре, която би могла да бъде квалифицирана по този начин. В случая ние говорим за една фалирала банка - няма каква вреда да произтече от даването на тази информация. Ако е имало частни лица, единствено за тях стои въпросът за съгласието. Ако те не са съгласни, едно просто заличаване на името би било достатъчно, докато цялото съдържание с изказванията би трябвало да бъде предоставено. Това е много важно да се каже публично, каза още адвокат Кашъмов и допълни, че искането за разсекретяване на стенограмата за КТБ е крачка в правилната посока.

Интервюто с Александър Кашъмов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна