Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венцислав Занков: Железният орден е отличие извън легитимиращите награди на властта

Венцислав Занков
Снимка: БГНЕС

Инициативата на художника Венцислав Занков за връчване на Железен орден за съвременно изкуство продължава и тази година, но с променена дата. За разлика от предишни години, тази година тя е преместена от 1-ви май на 24-ти май. Церемонията ще се състои тази вечер в галерия "Аросита".

Според твореца отличието говори за това, доколко има и друга култура извън властовите ресурси и легитимиращите дейности на властта като ордените "Стара планина":

Това е частна инициатива, която показва дали извън това полезрение има нещо и дали то има стойност. Този орден по някакъв начин се прави не само от мен, но и от хората, които го приемат.

Не искам да влизам в контрапункт или в опозиция на държавата, искам да покажа, че има другост, неща, които се правят въпреки всичко, допълни Занков.

Тазгодишният получател на ордена Косьо Минчев е родом от Стара Загора, но от 15 години живее и работи в Ню Йорк, разказа още Занков:

Видях негови неща извън комерсиалното, халтураджийското, сувенирното, дизайнерското в скулптурата... Самият Косьо докара тази изложба тук от Ню Йорк, за да я покаже - със сандъци, със самолет, което са си големи усилия и това трябва да му се признае: че държи и тук да покаже нещо. Защото спокойно може и да не е така.

Още за наградата и нейния учредител ще научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!