Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралният режисьор Елена Панайотова за работата си с деца в Кения

Елена Панайотова
Снимка: Фейсбук

Театралният режисьор Елена Панайотова създава международната програма "Артисти за деца“, която има за цел, чрез изкуство да социализира децата в неравностойно положение в Кения.

В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" тя разказа какво я е накарало да работи върху този проект в Кения:

Преди 15 години няколко колеги се събрахме и основахме една фондация и започнахме проект, спечелен от Европейската културна фондация в Широка лъка за работа на артисти с местните хора. Тогава срещнахме случайно един британски бизнесмен, който по това време купуваше храна за местния дом за деца. Срещайки се, той каза: "Искаш ли да направим международно театрално училище за деца в риск?“. Аз му казах: "Чакай, нека да почнем с нещо по-малко“. Така този проект много нарасна. Той наистина стана един от важните, утвърждаващи се в страната. Работим с артисти от много места. Заради този проект през 2010 г. пристигна един друг представител на британска фондация в България. Той гледаше това, което правим с децата в Широка лъка и каза, че това е невероятно. Попита ме дали можем да изнесем този опит в Кения. Той каза, че само така трябва да се работи с деца и младежи. Така започнах да работя и в Кения.

Цялото интервю с Елена Панайотова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна