Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стели Грънчаров представя фотографии от големите градове по света

Стели Грънчаров (вдясно)
Снимка: БГНЕС

Художникът и фотограф Стели Грънчаров представя фотографии от големите градове по света. Той събира с обектива си детайли от реклами, архитектурни паметници, фрагменти от пейзажи, улични лампи и дори билетчета за градския транспорт, а след това ги претворява с акварелни бои в картини като малки пъзели на един пътешественик. Изложбата е подредена в галерия "Ракурси“ в столицата.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Стели Грънчаров разказа:

Идеята за изложбата ми дойде сравнително бързо, посещавайки едни от най-интересните мегаполиси в света. Обичам много фотографията, но съм на съвсем любителско ниво. Зададох си въпроса: "Какво става с чувствата и впечатленията от всичко това, което виждаш и запечатваш?“. Снимките след това малко по малко избледняват и изчезват. Зададох си въпроса: "Не мога ли да вдъхна нов живот на тези емоции и впечатления от историята?“. Реших да опитам нещо, което не е много традиционно като съчетание – колаж, фотоси и акрил. Постепенно си изработих една моя собствена техника, един вид ефекта на патината, на времето, на спомените.

Грънчаров допълни още, че малките градове много бързо го отегчават, даже започва да се чувства потиснат от спокойствието:

Нужен ми е този ритъм на големия град. Аз в България, когато съм извън София, се чувствам доста странно.

Цялото интервю със Стели Грънчаров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна