Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златогор Минчев: Все още не можем да говорим за две скорости в НАТО

Борислав Ангелов: ЕС така и не успя да изгради втори стълб на Алианса

Снимка: БГНЕС

Тръмп каза на европейските лидери: „Искате сигурност, трябва да си плащате, да започнете да поемате вашата част от сигурността на Алианса". Това каза в коментар за педаването "Нещо повече" политологът Борислав Ангелов преди първия Консултативен съвет по национална сигурност, насрочен от президента Румен Радев на тема „Рискове и заплахи пред националната сигурност“, и след срещата на НАТО и Г 7:

Европейският съюз така и не успя да направи втори стълб на Алианса и някак не съумява да има собствена цялостна визия в политиката по сигурността. Когато говорим за увеличаване на бюджета (за отбрана) на 2%, ще видим и напрежение в самите държави-членки. Ще има едно притеснение.

Има конфликти и разногласия и в самия северноатлантически съюз, посочи още Ангелов.

Доц. Златогор Минчев от Център "Джордж Маршал" – България обясни, че САЩ са засегнати от глобалната криза и отговорността трябва да се раздели, защото в момента САЩ плащат около 70% от разходите на Алианса и това не може да продължи. В лаконичен коментар на оръжейните сделки на САЩ със Саудитска Арабия, договорени по време на визитата на американския президент, Минчев допълни:

Миналата година преди Брекзит Великобритания отдели около 300 милиарда за обновяване на ядрените си подводници. Тази сделка говори само за едно - явно някъде се планира голяма военна операция, не само разходи на пари. 

В НАТО все още не можем да говорим за две скорости, по-скоро за споделени отговорности, смята доц. Минчев.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени