Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юни в Женева ще бъде свикана отново международната конференция по Кипърския въпрос

| обновено на 05.06.17 в 18:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През юни в Женева ще бъде свикана отново международната конференция по Кипърския въпрос, обяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в изявлението си след продължилата повече от 3 часа негова среща с лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ тази нощ в Ню Йорк.

В Женевската конференция ще участват лидерите на двете кипърски общности и страните-гаранти на Кипър – Гърция, Турция и Великобритания, както и Европейският съюз като наблюдател. Неин приоритет е постигането на напредък в главата за сигурността и гаранциите за бъдещия обединен федерален Кипър. Паралелно с това Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще продължат преговорите по територията, собствеността, управлението и споделянето на властта.

Двете основни партии в Кипър, които подкрепят федералното му обединение – управляващата дясноцентристка партия ДИСИ и лявата АКЕЛ, изразиха удовлетворението си от продължаването на преговорите. Отрицателно оцениха резултатите от над тричасовата среща в Ню Йорк останалите опозиционни твърдолинейни партии, според които приемането от Анастасиадис на условията на кипърската турска страна е поражение.

Кипърските турски леви партии и силите, които поддържат федералното решение, приветстваха направения пробив в мирния процес. Десните кипърски турски партии обаче изразиха загриженост и разкритикуваха Мустафа Акънджъ, че се е съгласил с позициите на кипърската гръцка страна.

Според първите информации Анкара изразява умерено задоволство от факта, че всички преговорни глави ще бъдат поставени заедно в Женева. Турция е категорично против пълното премахване на гаранциите и пълното изтегляне на турските войски от острова.

Конференцията в Женева ще се състои в навечерието на обявените за средата на юли нови газови сондажи в офшорната зона на Кипър, за които Турция и ръководството на кипърската турска общност настояват да бъдат спрени.

Тази вечер започва третата седмица на всекидневни протести на гражданската инициатива "Да обединим Кипър сега!". В буферната зона на Никозия отново ще се съберат кипърски гърци и кипърски турци, които искат мир и обединение на страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна