Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Балкански за езиковата археология, която възстановява части от изгубената история

„История славянобългарска” - фототипно издание
Снимка: Силвия Петрова

Езиковедът проф. Тодор Балкански, който беше гост в ефира на „Хоризонт“, коментира ролята на своята специалност  - езиковата археология за развенчаване на историческите митове. Неотдавна проф. Балкански представи в Стара Загора новата си книга, посветена на един от губернаторите на града – Христо Милев, по чието предложение през 1906 година се сменят с български турските имена на около 300 села в областта.

Действително езиковата археология трябваше да се настани в България още в годините на Константин Иречек и той е всъщност първият български езиков археолог, който се опита по данни на езика да възстанови части от загубената история, отбеляза Тодор Балкански, допълвайки:

Но липсваше системата, липсваше това, което направиха по-късно американските учени с езика на индианците, това, което направи иранистът Василий Абаев, с осетинско име Васо Абай – направи школата за езиковата археология.  

Сред неверните, но утвърдени схващания в нашата история  е например значението на името на основателя на Дунавска България – Аспарух:

Основателят на българската държава е с име-епоним, тоест име, което носи името на племенното обединение, предвождано от него.

Аспарух буквално значи – с наставката „ух“ – името на малка част от племето Аспар. То не е лично име в конкретния смисъл и няма нищо общо с измислиците и сравненията за „белия кон“ и бял конник от иранското  - това е  т.нар. паронимия, случайното съвпадане на имена, уточни проф. Балкански. Той отбеляза и наложилото се име на цар Ивайло,  който изворите сочат, че се казвал Иваил.

Според Тодор Балкански няма данни за насилствено групово помохамеданчване на българи в годините на Османската империя, а хората, приели исляма по това време, са го направили доброволно с различни мотиви.

Цялото интервю с проф. Тодор Балкански можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени