Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът обсъжда и днес Закона за концесиите

Борбата срещу произвола на монополите остава водеща в работата на омбудсмана, отчете Манолова пред НС

| обновено на 08.06.17 в 12:27
Снимка: БГНЕС

Борбата срещу произвола на монополите остава водеща в работата на омбудсмана. Това стана ясно от отчета за миналата година на Мая Манолова пред депутатите. Сред успехите са още намаляването шест пъти на възнагражденията за юрисконсулт, както и решение по много конкретни казуси. Манолова отбеляза, че през 2016 година е завършена и друга успешна инициатива - отпадането на ДДС върху дарените храни. Над 27 хиляди души са потърсили помощ и съдействие от институцията. Най-сериозен е ръстът на жалбите срещу „Топлофикация“ и мобилните оператори. Жалбите, свързани с правата на децата, са нараснали три пъти. Мая Манолова каза:

Опитах се да направя институцията проактивна, не просто разпределителна гара за жалби, а омбудсман в действие, който е на терен и пресреща проблемите на гражданите на място. Опитах се да направя институцията абсолютно прозрачна.

Стана ясно, че парламентарните групи подкрепят работата на омбудсмана.

Преди гласуването на доклада на Мая Манолова в парламента беше поискана поименна проверка на кворума. 

Очаква се депутатите да продължат работа с дебати по първото четене на Закона за концесиите. Промяната предвижда парламентът да се произнася за концесия, която е над 35 години, както и да одобрява концесия, стартирана от Общината, ако е за над 35 години. Според вносителите от ГЕРБ този механизъм ще гарантира концесията да не е вечна.

Подобен закон обаче беше приет от предишното Народно събрание и даде повод на току-що избрания президент Румен Радев да наложи първото си вето. Една от причините бе възможности за корупционни практики. 

С новите текстове се предлагат две основни форми на концесии: публично-частно партньорство и концесия за ползване. Офертите и заявленията може да се подават по електронен път.

Преди тези дебати депутати от „Воля“ и „Обединени патриоти“ влязоха в спор в кулоарите на парламента заради законови промени за получаване на българско гражданство.

Андон Дончев от партия „Воля“ и председател на Комисията за българите в чужбина, обясни, че промените трябва да предотвратят възможностите за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина:

Случайно или не, в самия закон са допуснати формулировки, които да предоставят възможности за съответните злоупотреби и за възникване на предпоставки за корупция. Ние не сме първите, които забелязват тези нарушения. Извършвани са множество проверки от най-различни инстанции и навсякъде са констатирани нарушенията, но до момента, въпреки всичките препоръки, които са давани, те не са били отстранени. Затова конкретно ще бъде нашето действие, свързано с промяна в закона, което на практика да лиши тази агенция от възможностите, които са и били предоставени и да пренасочи така процеса на издаване на българското гражданство, че той да бъде много по-лесен за хората, много по-малко бюрократичен.

Най-големият проблем се оказват удостоверенията, които агенцията издава на желаещите да получат българско гражданство, каза заместник-председателят на комисията Юлиан Ангелов от ВМРО, че опонентът му изразява чужди интереси:

Всички тези неща, които се изнасят като информация, са просто неверни. Това е поредната игра на партията на Марешки, за да се покажат какви морални стожери са и колко са компетентни, и разбират от всичко… Това просто е смешно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени