Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински хор спечели голямата награда на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик

| обновено на 15.06.17 в 09:33


Гран при за цялостно представяне в Седмия хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик журито присъди на "Ave Musica" от Украйна. Съставът от Одеса с диригент Сергeй Савенко си тръгва от България с позлатената статуетка и най-голямата парична премия. Младежите от "Ave Musica" са водачи и сред смесените хорове.

Много енергия и високо вокално майсторство демонстрира Мъжкият хор на Естонската академия на науките, победител в категория еднородни хорове и носител на специалния диплом от Съюза на българските композитори за изпълнение на българска песен от чуждестранен хор - "Черней, горо" от Христо Манолов.

Съставът на Яна Делирадева - хор "Детска китка" от Пловдив, и "Perpetuum mobile" от Литва, воден от Беата Кияускиене, си разделиха призовото място в категория "Детски и младежки състави".

Момичетата от хор "Детска китка" получиха диплом и парична премия от Съюза на българските композитори за изпълнението на песента "Кукери" от Филип Павлов. Ръководителката Яна Делирадева взе приз от Съюза на българските музикални и танцови дейци за диригентско майсторство.

По време на награждаването артистичният директор на фестивала Валентина Георгиева поздрави и останалите детски хорове от Чехия и Украйна с думите: Смесен хор „Черноморски звуци“ и „Музикален свят - Балчик“ организират този фестивал, за да го има. А за да го има, трябва да подкрепяме децата. Ето защо останалите три хора получават диплом „Бъдещето на Европа“.

Специалната награда на Народно читалище "Паисий Хилендарски 1870" за опазване и развитие на хоровата традиция в българския фолклор отиде при хора при Ансамбъл "Гоце Делчев" - София с диригент Марек Дяков.

Домакините от хор "Черноморски звуци" по традиция избират мис и мистър фестивал. Тази година това са Мартина Шикшюйте от Литва и Алексей Карпов от Русия. Победител във фотоконкурса, който се провежда в рамките на фестивала с публикуване на снимки от участниците във фейсбук, стана Мартин Кръстев.

Фестивалът „Черноморски звуци“ се проведе от 7 до 11 юни под патронажа на Министерството на културата на сцените на Народно читалище „Паисий Хилендарски 1870“, Туристическо-информационен център "Мелницата", Културен център "Двореца", открита сцена „Мистрал“ и беше закрит тази вечер в центъра на Балчик с участието на 22 хорови състава от 10 европейски държави. Със събрани от рекламни материали и дарени средства бе подкрепена и инициативата „Piano24“ за закупуване на концертен роял за община Балчик.

Събитието, в което се включиха повече от 600 певци, бе предавано на живо в интернет през всичките фестивални дни.

Първи конкурсен ден.

Втори конкурсен ден.

Чуйте в звуковите файлове репортажите на Ирена Гъделева - специален пратеник на БНР.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна