Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплаха ли са за децата събираните в училища и детски градини лични данни за родителите

Снимка: Полина Тодорова

Родители недоволстват, че детските градини и училищата събират данни за тяхното образование и трудова заетост. Хората се притесняват от злоупотреба с лични данни. Родителите с по-ниска степен на завършено образование се опасяват дали информацията няма да бъде използвана в ущърб на децата им.

Родители от училищното настоятелство на Испанската гимназия отказват да предоставят данни за образованието си, попълвайки анкетни карти, изготвени от МОН. Председателят на настоятелството София Разбойникова уточни:

У мен недоумение събуди липсата на правно основание кому е нужна тази информация. По смисъла на закона за личните данни това е лична информация. При съвсем елементарно зададен въпрос защо някой трябва да знае дали аз съм висшист или не, и каква връзка има с това как ще бъде обучавано моето дете, не мога да получа логичен отговор.

Милка Коджабашиева, която оглавява дирекция „Организация и контрол“ в МОН поясни за "Хоризонт", че данните, събирани във въпросните работни карти за образователния ценз и трудовата заетост на родителите, няма да се персонализират. Целта е да се откроят онези населени места и училища, в които има уязвими общности, за които образованието в семейството не е приоритет и ценност.

Когато родителят пожелае, той тогава ще попълни картата. Тя се попълва само и единствено от родителите, не от учениците, подчерта Коджабашиева.

Още за възникналия проблем слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени