Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за нов изтребител трябва да започнат след края на лятото, се надяват от СААБ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Шведската компания СААБ, производител на изтребителите "Грипен", очаква след лятото да преговаря с България за купуване на нов тип изтребител. Досега обаче фирмата не е водила разговори с българските власти.

В края на служебния кабинет "Герджиков" стана ясно, че страната ни има интерес към предложението на производителите на "Грипен".

Магнус Олсън от компанията производител каза, че 18 месеца след подписване на договора страната ни може да има 4 нови изтребителя.  
Най-лесно ще могат да се обучат пилотите на МиГ-29, така че основната функция по охрана на въздушното пространство на НАТО да се изпълнява с нови изтребители може да се случи година след началото на тренировката на пилотите. Но всичко зависело от желанието на българското правителство:

Правителството прави, това, което иска. Предполагам, че ако не се стигне до стартиране на преговори, сигурно ще ни се наложи да изчакаме. Не бързаме и не оказваме натиск, каза Олсън. 
Той посочи, че фирмата е една от трите, която е получила т.нар. "запитване за даване на оферта", а това е знак за прозрачност в процедурата.

По време на служебния кабинет България получи отговори от още две фирми, но предложенията са за машини втора ръка. За тази година за проекта има гласувани 231 милиона лева. А до 2020-а общо парите са 683 милиона. 

Премиерът Бойко Борисов поясни, че трябва да се търсят пари и за пехотата, чийто проект се очаква.

В същото време президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев настоя договорът за новия тип изтребител за бъде сключен още тази година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна