Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредиха турнир за приз „Мария Гигова“

Мария Гигова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика учреди турнир, който да носи името на великата Мария Гигова. Решението е взето по време на последното заседание на управителния съвет на централата по предложение на президента Илиана Раева и е във връзка с 70-та годишнина на първата трикратна световна шампионка.

Специално изработеният приз ще се връчва на шампионката при жените на Държавното първенство, категория „ЕЛИТ“.

Легендарната Мария Гигова е първата трикратна абсолютна шампионка на планетата, след титлите през 1969, 1971 и 1973 година .

Заради изключителните й постижения Международната федерация я обявява за гимнастичка №1 на XX век.

От 1978 година до днес Гигова е част от техническата комисия на световната федерация по гимнастика, а дълги години беше и президент на българската федерация по художествена гимнастика.

По случай 70 годишния си юбилей си Мария Гигова беше наградена от Президента на България Румен Радев с най-високото държавно отличие - орден Стара планина, първа степен.

Изключителна чест ще бъде всяка следваща шампионка на България да получава Приз "Мария Гигова", защото Мария Гигова винаги ще е Първата, лицето и водачът на българската художествена гимнастика, се казва в официалния сайт на централата по повод решението на УС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна