Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните си основни лихвени ставки

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Швейцария (ШЦБ) запази очаквано без промяна своята отрицателна депозитна лихва на ниво от -0,75% и целевият диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%.

В същото време ШЦБ потвърди за пореден път, че швейцарският франк е все още "значително надценен" и че при необходимост тя ще продължава да интервенира на валутните пазари. Отрицателните лихвени ставки и желанието на банката да се намества на валутните пазари имат за цел да направят инвестициите в швейцарски франкове по-малко привлекателни, като по този начин бъде отслабен натискът върху местната валута.

Банката остави без промяна своите прогнози от март за растеж на БВП на Швейцария с 1,5% през тази година. ШЦБ също така продължава да залага на нарастване на потребителската инфлация (индекс CPI) с 0,3% през настоящата година, но ревизира леко надолу прогнозата си за инфлацията през 2018-а година до 0,3% от прогноза на заседанието през март за инфлация от 0,4%, като очаква ускоряване на инфлацията до 1,0% през 2019-а година (под предишна прогноза преди три месеца за инфлация от 1,1%). Централната банка подчерта, че тези прогнози се базират на предположението, че тримесечният Либор ще остане на ниво от -0,7% за целия прогнозен хоризонт.

Швейцарската централна банка отбеляза, че глобалната икономика продължава да укрепва, а положението на трудовия пазар в силно развитите икономики се е подобрило през последните тримесечия. Въпреки позитивните развития в реалната икономика, инфлацията остава сдържана в голяма част от развитие икономики. ШЦБ също така посочва, че паричните политики в Япония и в еврозоната вероятно ще останат силно експанзивни, докато паричните условия в САЩ се очаква да се нормализират постепенно.

На фона на този основен сценарий за глобалната икономика Централната банка на Швейцария очаква, че икономическите развития ще остана благоприятни. Тя обаче добави, че този предпазливо оптимистичен базов сценарий е обект на съществени низходящи рискове, свързани с политическата несигурност и със структурните проблеми в редица от развитите икономики.

Швейцарският франк се намира под предпазлив натиск от продажби, след като ШЦБ потвърди, че ще продължи да следи внимателно движенията на валутните пазари и при необходимост ще се намеси, за да ограничи неговото поскъпване. Доларът поскъпва с 0,2% обратно към неговия снощен двуседмичен връх около 0,9735 швейцарски франка, който беше достигнат след края на заседанието на Федералния резерв. В същото времето еврото се търгува малко под неговия вчерашен двуседмичен връх около 1,0907 франка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени