Eмисия новини
от 02.00 часа

Първан Симеонов: Сработила е постреферендумната информационна кампания за мажоритарния вот

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Мажоритарното гласуване остава предпочитано, харесва се. Най-вероятно в негово лице хората привиждат възможност за смяна на системата. Хората не са особено запознати с мажоритарното гласуване, но харесват всякакви идеи, свързани с коренна промяна. Това обясни в интервю за предаването "12+3" политологът Първан Симеонов.

В последните месеци привържениците на мажоритарното гласуване намаляват. Много осезаем е ръстът на колебаещите се – една четвърт, докато този процент през есента е бил по-нисък, цитира данни на "Галъп интернешънъл" Симеонов:

Тоест най-вероятно е заработила тази постреферендумна информационна кампания, малко странна, малко закъсняла – за това сме виновни всички ние, която да обясни на хората какво точно е мажоритарната система.

Нивата на доверие в банковата система са напълно възстановени и там причини за тревога няма, отчитат още социолозите от "Галъп". Още през 2014 година имахме възможност да докладваме симптомите на това възстановяване, допълни Симеонов.

Относно дебатите по Изборния кодекс и районирането, Първан Симеонов отбеляза:

Опитват се да хвърлят горещия картоф при президента, което е странно. А картофът наистина е горещ, защото това е ключовият въпрос – изборната география. Цената на един мандат да е еднаква и в същото време районите да са направени така, че да не облагодетелстват нито една партия. Това е много сложна задача.

По повод проведения референдум в Трън и предстоящия в Стара Загора, политологът посочи:

По-голям привърженик съм на местните референдуми, защото местната общност е близо до проблема. Може да го види, да го пипне, да направи информиран избор. Местният референдум е добър механизъм общността да си каже мнението.

Цялото интервю на Даниела Якова с Първан Симеонов е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.