Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференцията за обединението на Кипър може да продължи няколко седмици

Еспен Барт Ейде
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната конференция Женева-2 по Кипърския въпрос може да продължи няколко седмици, обяви днес специалният съветник на ООН Еспен Барт Ейде. Критичните за бъдещето на Кипър преговори започват на 28 юни в известния швейцарски алпийски курорт Кран Монтана, уточни пратеникът след срещите си лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ.

Исторически, но трудни нарече започващите преговори Еспен Барт Ейде, посочвайки, че няма лесни решения. По време на критичната конференция ще бъдат обсъдени всички нерешени въпроси в преговорите досега и тя може да продължи дори и седмици, ако е необходимо, до постигането на споразумение.

В центъра на разговорите на пратеника на ООН с двамата кипърски лидери бе съгласуването на общия документ за сигурността и гаранциите на бъдещия федерален Кипър – най-трудната и чувствителна преговорна глава, която ще е в центъра на Женева-2. Той трябва да бъде готов преди 28 юни и ще служи като насока в предстоящите решаващи дискусии за обединението на етнически разделената от 44 години страна. В момента текат консултации по него с всички участници в конференцията – лидерите на общностите на кипърските гърци и кипърските турци, страните гаранти - Гърция, Турция и Великобритания. В конференцията, която е под егидата на ООН, ще участва и ЕС като наблюдател.

Подготвяният документ ще включва вижданията, позициите, предложенията и опасенията на всички страни в кипърския конфликт по въпросите на сигурността и гаранциите, както и възможни алтернативи за решаването на проблема. Основният спор е по правото за намеса, което Турция и кипърските турци искат да се запази макар и в променена степен, и извеждането на турските окупационни войски от острова, за което настояват Гърция и кипърската гръцка общност. Турция даде сигнал, че е възможно да изтегли голяма част от армията си веднага, а останалата част да напусне острова в договорен срок.

Известно изясняване на позициите се очаква на предстоящата в понеделник среща на премиерите на Турция и Гърция Бинали Йълдъръм и Алексис Ципрас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна