Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Управляващи и опозиция на противоположни позиции за пенсиите и мажоритарния вот

Искаме да подпомогнем управляващите в това да вземат най-правилните решения. За нас сигурността – както външна, така и вътрешна, е ключова и това ще бъде една от основните ни инициативи през няколкото месеца, които остават до края на тази година и през следващата, когато България бъде председател на Съвета на Европейския съюз мисля да изготвим такава алтернатива, която да подпомогне управляващите и те да се съобразяват с нея, защото най-важното е да се гарантира сигурността и разбира се, спокойствието на българските граждани. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев. Той изтъкна, че БСП иска преизчисляване на всички пенсии, тъй като в момента хора с еднакъв стаж получават различни пенсии:

Когато  ГЕРБ и патриотите обещават 300 лева, това означава 180 или максимум 200 лева. Понеже не могат да изпълнят своето обещание, ако минималната пенсия тази година не бъде покачена на 300 лева, уверявам ви, БСП ще вкара законодателна инициатива за увеличаване на минималната пенсия още тази година на 300 лева.

Приоритетите са ключови за едно управление. Средства винаги ще се намерят. Не може да има 2 милиарда за саниране, а да няма 400 милиона за преизчисляването на пенсиите, още повече, че правителството се хвали с един огромен излишък от приблизително над 2 милиарда лева, или вие ще се опитате да опровергаете министър-председателя...

Депутатът Искрен Веселинов обаче обвини Стойнев, че премълчава голяма част от заложеното в управленските приоритети и увери, че преизчисление на старите пенсии е предвидено за догодина, а вдигането на шум от страна на БСП е "евтин пиар ход".

Ние говорихме за пенсиите и за повишаването на доходите не само по време на изборната кампания, но преди нея, по време на създаването на правителството, по време на изготвянето на неговите приоритети. Там тези наши тези са отразени с един добър ръст на доходите. По отношение на пенсиите – с близо 30% повишаваме минималната пенсия. Следващата година следва преизчисление на останалите, тоест ние имаме реална управленска програма за изпълнение на нашите предложения и нашите каузи от изборната кампания. Това, което се предложи на тазседмичното заседание на Народното събрание, беше просто един напън на дивия популизъм от страна на БСП, тъй като той не предвиждаше промяна на бюджета, не показваше откъде ще се вземат тези пари.

Стойнев изтъкна, че правителството все още не е обявило управленската си програма, което Веселинов коментира така:

Основен вносител на закони в Народното събрание е Министерски съвет. Той е едва на месец и половина. Вероятно до края на месеца най-после ще бъде завъртяно колелото. Има технологичен срок – около два месеца, за всеки един законопроект, който той изминава от момента, в който е готов в съответното ведомство, до момента, в който може да бъде внесен в Народното събрание. Тона е и причината за законопроектите да са по-малко като брой и като тежест. Само законопроектите на народни представители гледаме до момента, което е нормална практика за началото на всеки един парламент.

Относно искането на БСП за промяна в Закона за публичните финанси, които дава на МС, а не на НС правомощия да определя държавно финансиране на общините, което, според тях, е инструмент за политически натиск, Веселинов заяви:

Преди всичко трябва да знаем, че става дума за общини, които изпитват финансови затруднения поради лошо управление на собствените си финанси. Тоест тази подкрепа или неподкрепа зависи от това. Възможно е, разбира се, да се случи през Народното събрание. Разбира се, пак казвам, това е една по-тежка процедура. За съжаление, самото Народно събрание, за да вземе това решение, няма необходимия оперативен потенциал – да следи всяка една община, да анализира нейните сметки и да знае какъв е най-добрият начин на намеса. Тоест, във всеки случай, Министерство на финансите би следвало да бъде страна, а накрая Народното събрание само да дава някаква санкция. Тоест, бихме утежнили процедурата и бихме забавили, евентуално, помощта към съответната община, но това е, разбира се, възможен вариант, който би могъл да се коментира.

Стойнев коментира, че управляващата коалиция би трябвало да се разпадне заради различията си по основна тема като въвеждането на мажоритарния вот, на което Веселинов отвърна, че и двете партии са представили тезите си пред избирателите още преди изборите. Социалистът обяви ГЕРБ, че са излъгали българските граждани, защото, ако са имали желание предложението им наистина да мине, са щели да бъдат максимално мобилизирани. В отговор депутатът от "Обединени патриоти" изтъкна:

Очевидно БСП, повлияна от собствените си вътрешни проблеми, се опитва да изнесе огъня навън и изнася не отделен номер, а цяла програма от номера, с които цели да привлече вниманието на публиката. Истината е, че за първи път дясното правителство на ГЕРБ, което преди години предлагаше на избирателите само постна пица, заяви определен курс за повишаване на доходите. Това е благодарение на влиянието, на дебата при съставянето на правителството от "Обединени патриоти".

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева коментира,  че от партията не са "правили никакви сметки",  когато са внесли в НС предложението за мажоритарния вот

Като народна партия чухме гласа на хората. Два милиона и половина български граждани казаха, че искат да се проведе този дебат и ние бяхме длъжни да го внесем в Народното събрание, за да може да се чуят различните мнения. Когато се дебатираше мажоритарният вот преди президентските избори, ние, партиите, не се включихме. Тогава беше нашето време да говорими и да обясняваме и след като тогава не си свършихме работата, бяхме длъжни сега да осигурим този дебат на българските граждани.

В системата мажоритарния вот също има подводни камъни и един от тях е районирането, изтъкна Караянчева. Именно затова от ГЕРБ са предложили то да е отговорност на президента, а не на партиите:

Мисля, че него го е страх да поеме отговорност, защото който поеме отговорността за районирането на държавата, той поема и сериозна отговорност, но той трябва да я поеме, защото е равноотдалечен – той го заяви, че е равно отдалечен от всички партии и той е президент на българските граждани. За да осигурим една добра мажоритарна система, ние трябва да имаме и едно добро райониране, което да гарантира равнопоставеност на всички общини в България.

До дни се очаква и програмата на правителството, коментира тя:

Мисля, че в следващите няколко дена програмата на правителството ще бъде готова и тя ще бъде представена. Но, ние и в предизборната си програма сме заложили ясни маркери за това, което ще работим през следващите 4 години. Един мандат е 4 години.

Интервюто на Диана Янкулова с Драгомир  Стойнев, Искрен  Веселинов и Цвета Караянчева можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.