Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона се очаква да бъдат приети до месец

А. Стратиев: Ако неправоспособен е управлявал кола, тя ще бъде дерегистрирана, без значение дали е негова

Снимка: БГНЕС

Когато не се спазва един Закон за движение по пътищата, няма логика да се спазват и другите, ако той бъде разделен на три. Това заяви за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" експертът по пътна безопасност и бивш шеф на "КАТ – Пътна полиция" Алекси Стратиев по повод предложенията за разделяне на Закона за движение по пътищата

Не споделям завишаването на глобите, защото, ако това е пътят за решаване на проблема и е доказано, нека да ги вдигнем 10-20 или 30 пъти, да станат 1000, 2000, 3000 лева глобите. Мисля, че това не е разумно и няма никаква логика. Обратното, ако глобите са съпоставими със стандарта на хората, но контролът е обективен и постоянен, мисля, че тогава ефектът ще бъде много по-голям. Така че този подход, който се възприе с последното изменение на Закона от януари месец, който влезе в сила, с драстичното завишаване на глобите, не мисля, че е пътят. Всъщност самият Закон вече няколко месеца е в сила, но не повлия съществено на пътната безопасност.

В момента мина на първо четене още едно изменение, където в тази принудителна мярка се разширява този обхват, и когато неправоспособен управлява автомобил, независимо чия собственост е, този автомобил се дерегистрира, така че всички онези собственици – родители, приятели и т.н., които имат намерение да допуснат неправоспособен да управлява автомобила им, нека да знаят, че той ще бъде дерегистриран, защото предполагам, че тази норма ще бъде приета в рамките на този месец.

По повод предложенията автошколите да провеждат изпитите за младите шофьори, експертът коментира, че има технологични способи колите да бъдат модифицирани така, че да се вижда дали инструкторът е използвал педалите по време на изпита.

Интервюто на Диана Янкулова с Алекси Стратиев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна