Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Дискусията за антикорупционно законодателство трябва да води на високо ниво

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

Конфискацията в нейната гражданска част е доста по-ефективна и доста по-страшна за действие, отколкото наказателното преследване. Именно и затова тя беше въведена - с идеята веднъж да възстанови справедливостта, а следващият й важен аспект е да лиши от икономическа логика извършването на престъпление. Това обясни в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов в коментар на публикувания от правосъдното министерство консултативен документ относто проекта за противодействие на корупцията и отнемане на законно придобито имущество. 

Според Славов е добре, че се води задочен спор, дори и през медиите, между правосъдния министър Цецка Цачева и президента Румен Радев за това от какво антикорупционно законодатествто се нуждаем, защото по този начин темата се качва на високо ниво:
Министър на правосъдието и президент - дискусията трябва да води на високо ниво, а и показва, че политиците вече са узрели за разбирането, че това е въпрос, който трябва да бъде разрешен и то еднозначно. 

Би било удачно подобна дискуския да тече и в Националния съвет по антикорупция, който не е свикван от може би година
, добави Калин Славов, според когото именно там може да се създаде онзи скелет на антикорупционните действия, които трябва да бъдат предприети. 

Много е важно обаче дискусията да не се елементаризира, както и да не се свежда до простички биномни решения, които да се представят като панацея,
подчерта изпълнителният директор, според когото намеренията, които бяха изразени от ГЕРБ за нов антикорупционен закон, не са нещо ново, тъй като това беше едно от предизборните обещания на ГЕРБ, които бяха част от предизботната им платформа. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна