Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Страната ни може да изгуби 160 млн. лева, предвидени за Спешната помощ

| обновено на 27.06.17 в 15:22

До декември трябва да стартират проектите за модернизация и обучение в спешната медицинска помощ, в противен случай средства в размер на 160 милиона лева ще бъдат загубени, алармираха медиците от Спешна помощ. От три месеца спешните отделения работят извън закона, посочиха още те.

В момента са стопирани проектът в спешната помощ за закупуване на 400 линейки, ремонт на 150 филиала и 36 спешни отделения, както и продължаващото обучение на медиците, каза д-р Десислава Кателиева, председател на ресорната асоциация:

Министерството на здравеопазването със служебен министър д-р Илко Семерджиев не е подкрепил сключването на проекта и стартирането му. С още 12 месеца ще продължаваме да бъдем със старите линейки, при старите условия на труд.


Заради отменения стандрат по спешна медицина в частта за спешните отделения, те функиционират извън закона:

Няма нормативен акт, който да визира какво е спешно отделение, кой работи в него. Няма нормативен акт, който да ни защити по обвинение, че сме причинили вреда на наш пациент. Няма и как ние да осигурим качество и бързина на обслужване, след като няма изискване да го правим.

Липсата на развитие по Концепцията за спешна помощ кара лекарите там да напускат, казва Марин Вълков, фелдшер от Спешната помощ в Благоевград:

В момента в системата на Спешна помощ работят предимно пенсионери. Текучеството на кадри е по-голямо от страна на лекарския персонал
.
 
От своя страна, министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира, че проектът по оперативната програма "Региони в растеж" за спешната помощ не е спрян, а само забавен:

Не е спрян, а забавен с четири месеца. Направихме и група, която ще форсира изпълнението на проекта, съкращаваме сроковете, актуализирахме си и графика. До края на годината имаме амбициозната цел да обявим поканата за подаване на проектното предложение, и на второ място, медицинския стандарт, знаете се променя, в момента се променя за Спешна помощ.

В звуковия файл ще може да чуете цялото интервю на Силвия Великова с д-р Десислава Кателиева в предаването "Преди всички".
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.