Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната реформа в САЩ разделя политици и общество

Снимка: РАДИО ВИДИН

Американските конгресмени се отправят по родните си места този уикенд за отбелязване Деня на независимостта. Но това няма да е обичайната им ваканция. На характерните за периода срещи с избиратели за пореден път те ще се сблъскат с разтревожени граждани, които ще настояват за по-добро предложение за здравна реформа от това, което е в момента. Според ново проучване на обществените радио и телевизия едва 17 процента от американците подкрепят проектозакона на републиканците за здравна реформа.

С такива настроения републиканските конгресмени мислят внимателно преди да дадат гласа си, защото подкрепата им за непопулярния закон би им коствало мястото на следващите избори. Това обяснява вътрешнопартийната опозиция за закона в редиците на републиканците. Тя остави вносителите без нужните гласове за прокарването му. Центристите в партията смятат, че проектозаконът ще лиши уязвимите им избиратели от услуги, а крайнодесните виждат в закона твърде голяма намеса на правителството.

Една от спорните точки е намаляване финансирането на програмата за социално слаби Медикейд. През уикенда съветникът на президента Келиан Конуей направи противоречивия коментар, че хората, които ще загубят действащата в момента Медикейд просто трябва да си намерят работа, която да плаща здравните им застраховки. Един от доводите на републиканците е, че от програмата се възползват хора, които са работоспособни. Но проучване на Кайзер Фемили Фъндейшън посочва, че 59 процента от хората на Медикейд работят, но работодателите им не им предлагат здравно осигуряване.

Опозицията, както и заключение на доклад на независима комисия, че законът би отнел здравните грижи на десетки милиони, накара лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл да отложи планирания за тази седмица вот. Ще продължим да говорим по темата, това е сложен проблем. Провеждаме много разговори и все ще сме оптимистично настроени, че ще стигнем до приемане, заяви той.

Няма нито един демократ, който да е подкрепа на предложението с аргумента, че приемането му ще бъде пагубно за стотици хиляди, които ще останат без достъп до каквито и да е здравни грижи. Пред Капитолия, държейки снимки на болни и възрастни лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви:
Това са лицата, човешката цена на Тръмпкеър, цена, която трябва да плати страната, нашите граждани, американския народ.

В напрегната обстановка се намеси и Белия Дом като се има предвид, че за президента Доналд Тръмп отмяната на здравната политика на предшественика му е приоритет. Тръмп покани сенаторите на среща, на която той заяви, че ще е добре ако законът бъде приет, но ще подходи с разбиране ако не се стигне до приемането му.
От своя страна Маконъл обяви, че е готов на компромиси, а след срещата с президента обяви, че е постигнат прогрес и допълни, че републиканците трябва да намерят решение, защото те са били избрани от гласоподавателите именно за това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна