Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времето и бетонът са големите заплахи за къщите в резервата Ковачевица

Снимка: Кети Тренчева


Прочутите каменни къщи в  Ковачевица, които преди  повече от 40 години  държавата оцени като национално богатство,  се разрушават от  тежестта на времето, а на места и от новите им собственици,  които ги сриват до основи и започват нов градеж. Бетон, вместо реставрация. Това поставя архитектурния резерват под реална заплаха, която нито министерство на културата, нито  подопечният му Национален институт за недвижимо културно наследство искат да видят. 

Преди няколко месеца, със съдействието на БНР, кметът на Ковачевица успя да спре тежките камиони, натоварени с дървесина, които минаваха през цялото село, разрушавайки  калдъръмения път и напуквайки стените на старите сгради.  Мисията за опазване на ценните къщи и архитектурния резерват като цяло, обаче се оказва невъзможна, за сега. На все повече места  са зейнали дупки , след като багерите са сринали историята. Това се случва в законовото безвремие  на спора какъв да е бъдещият статут на този тип резервати. Ехото на  множеството сигнали на кмета до институциите е онемяло.

Художникът-фотограф Косьо Косев, който преди 42 години е  бил ангажиран със заснемането на  всички обекти в селото  като бъдещ архитектурен резерват:

И докато новите инвеститори и строители в Ковачевица  превръщат вековната  история  в бетон, черквата „ Свети Николай Чедотворец“ също е на път да рухне, докато чака някой да  напише официално, че е паметник с национално значение. За да може настоятелството да  реализира проект за спасяването и реставрацията й със средства по ПРСР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени