Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Парк "Бедечка" ще бъде запазен в реалните си граници

Снимка: БГНЕС

Казусът за бъдещето на парк "Бедечка" в Стара Загора, във връзка с който наскоро беше проведен местен референдум, коментираха в ефира на „Хоризонт“ Никола Райков от неформалната група „Запазете Бедечка“ и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 



Райков отбеляза, че от "Запазете Бедечка", които поискаха еднакъв подход от страна на общината при обезщетяването на големи и малки собственици на терени на територията на парка, се опасяват от опити за преначертаване на границите му с цел обслужване на инвеститорски интерес на големи компании. Според екоактивистите, въпреки че огромната част от гласувалите в старозагорския референдум поискаха "Бедечка" да си остане парк, сега е в ход "прецизиране на границите на запазване на живописната местност, а замисълът е строителството да бъде разрешено в най-южната част на зелената площ":


Притеснително за нас е отношението към южната част, където наистина няма толкова дървесни видове, но това са едни отлични площи за спорт примерно, за открити пространства и за поляни, където гражданите на Стара Загора могат да заведат децата си, да участват активно в спортни мероприятия и да се порадват на открита площ, изтъкна Никола Райков.


В протокол на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към общината в Стара Загора е записано, че където не преобладават дървета, трябва да остане в сила планът за застрояване, който е действал досега.


От своя страна кметът на Стара Загора Живко Тодоров отбеляза, че исканията на неформалната група са неясни и изтъкна, че навсякъде, където има реална паркова територия, тя ще бъде запазена: Ако погледнете решението на ЕСУТ - пише, че ще бъде запазен паркът в реални граници, каза кметът като пое и ангажимент да организира заснемане на проблематичните южни територии: 


И аз ще организирам още следващата седмица пълно заснемане пред медиите на тези територии, за които говорят от групата „Запазете Бедечка“, за да кажете вие на какво основание в закона голи територии ще бъдат отчуждени за парк, когато в тях няма никакъв парк и в момента. Тук става въпрос за една много малка част, в която няма никаква паркова територия – това е южната част и то не на парк „Бедечка“, защото там никога не е имало парк и това всеки старозагорец го знае.


Тодоров отбеляза, че медиите са засипвани със сигнали във връзка с "Бедечка", които са некоректни и неверни. Кметът смята, че са намесени политически мотиви. 

Ако проверите закона какво казва, той казва ясно - за да бъдат отчуждавани територии за парк, те трябва наистина да бъдат паркови територии. Ние не можем да отчуждим всеки един терен, който не можем да докажем, че е парк, просто защото така сме решили. Нали разбирате, че това е нарушаване на принципа на право на собственост, ако не можем да кажем, че тази паркова територия наистина е такава, каза още кметът.  Двете позиции може да чуете от звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна